Portal v2HomeFAQSearchMemberlistMemberlistRegisterLog in

Share | 
 

 Minyak oh Minyak !!!

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Fri Jul 11, 2008 6:36 pm

huhu..aku nk pi umah diorg pon segan..
even diorg mmg best n pemurah!
slalu je dok tny aku nk keje ngan diorg ke x time cuti2..
tapi minyak mmg x dinafikan laa..
mmg naek..

tapi igt la sket..dulu petronas la yg da melonjakkan name negara..xleh blame diorg 100% dalam hal ni..
bisnes is bisnes..letakkan korg kat tmpt diorg..
diorg da sumbang bnyk giler ntok kerajaan sebenarnye..
cume kite je xnampak..

juz my 2cent
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Fri Jul 11, 2008 9:16 pm

aku setuju ngan crescent...bagi aku petronas tak bersalah sgt dlm hal ni..cme dorang ni sbnarnya satu syarikat malaysia mean...bentuk syarikat dlm kerajaan n amanah n keuntungan dipengang n ditentukan oleh kerajaan...fungsi dorang untuk menyelenggara n menjual barangan2an petroleum negara...

Klu nak ikutkan dulu la...petronas mmg penyumpang penting ekonomi negara...sehingga sekarang keuntungan negara dibantu oleh penjualan minyak...disebabkan individu2 yang menyelewengkan keuntungan menyebabkan nama petronas tercemar n dicemuh masyarakat...hmmm....
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
nadiha
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Female Post : 164
Birthday : 23/10/1987
Age : 29
IPGM : ipba
Course : pismp
Batch : julai 2005
Registered : 08/07/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Fri Jul 11, 2008 10:35 pm

Mengikut kajian dan eksperimen oleh sekumpulan engineer syarikat automotive dan benda ni telah pon dibuktikan oleh mereka.. Iaitu kita boleh mengunakan UBAT GEGAT sebagai alternatif kepada penggunaan pil fuel saver. Ubat gegat yang dimaksudkan ialah yang berbentuk pil sebesar ibu jari tangan… yang kebiasaannya kita letak dalam almari atau laci untuk elakkan daripada serangga seperti lipas dan semut. Ubat gegat ini boleh didapati secara mudah dan murah dimana-mana pasar raya dan kedai runcit..

Cara-cara penggunaannya begini yang mesti diikut untuk kesan penjimatan yang optima,

* Pergi mana-mana stesen minyak untuk mengisi petrol dan pastikan memilih jenis unleaded(tanpa plumbum) sahaja.
* Sila buat isian sepenuh mungkin tangki minyak kereta anda.. sebabnya kita tidak mahu ada ruang udara dalam tangki minyak… cuba minimumkan atau kalau boleh tidak ada langsung ruang udara..
* Bila tangki sudah penuh dengan petrol, anda terus memasukkan 2 biji ubat gegat yang berbentuk pil tadi kedalam tangki minyak dan tutup dengan ketat secepat mungkin… tujuannya nak kurangkan tidakbalas dengan gas dalam udara.
* Ok lepas itu anda boleh pandu macam biasa.. dan pastikan anda telah resetkan meter mileage anda kepada zero untuk anda melihat keajaiban hasilnya nanti.

Cara ini telah terbukti berkesan menjimatkan 25%-30% pengunaan petrol oleh kereta anda dan tidak ada kesan sampingan langsung, malahan fungsi ubat gegat tadi adalah 99% sama dengan pil fuel saver yang dijual dipasaran..bezanya cuma bentuk fuel saver yang lebih kecil. Selamat mencuba..

p/s: sejauh mna kebenarannya aku pn xtaw..
tp btl ka??
musyhkil jgk aku
stg xpsai2 meletop plak keta... lol! scratch
Back to top Go down
View user profile
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Fri Jul 11, 2008 11:27 pm

sbnrnye...petronas da mengkaji bende lain ntok dijadikan sebagai bahan api selain petrol..
n ia terbukti berkesan..diorg pakai hampas kelapa sawit je sebagai bahan kajian..
tapi kerajaan xsupport mrk..diorg xcaye yg hampas kelapa sawit leh membantu industri..
fikiran cetek ni la yg membuatkan negara kite susah nk maju..
kite xpena nk mencuba sesuatu yg br..
klo x da lame kite idup sng sket..

bile da berjaye dapat no 1 kat pertandingan or watsoeva..br nk dipromosikan..
kerajaan sendiri xnak bergerak..mayb diorg takot ntok amek risiko..
tapi ini petronas. P E T R O N A S..
sume kt dlm 2 kan pakar2 yg sgt cemerlang akademiknye..
diorg lg expert dr org yg keje dok dlm aircond je memanjang..

ni sume diberitau oleh adekku sendiri yg bljr kat petronas...

juz my 2cent..
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
nadiha
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Female Post : 164
Birthday : 23/10/1987
Age : 29
IPGM : ipba
Course : pismp
Batch : julai 2005
Registered : 08/07/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Fri Jul 11, 2008 11:49 pm

aku ter'kagum' la kt crescent... Shocked
Back to top Go down
View user profile
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Fri Jul 11, 2008 11:59 pm

nadiha wrote:
aku ter'kagum' la kt crescent... Shocked

awat ko ter'kagum' ngan aku? uikk pelek Shocked
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
nadiha
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Female Post : 164
Birthday : 23/10/1987
Age : 29
IPGM : ipba
Course : pismp
Batch : julai 2005
Registered : 08/07/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Sat Jul 12, 2008 12:02 am

ehh silap..
terkagum ngan pngetahuan hg Smile
Back to top Go down
View user profile
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Sat Jul 12, 2008 12:04 am

nadiha wrote:
ehh silap..
terkagum ngan pngetahuan hg Smile

ooo..ku igt ape je..hehe
2 pon adek aku meluahkan ketidakpuashatian dia..
2 yg dgr skali 2..
bab ekonomi ni aku maleh nk amek tau sbnrnye..hehe
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
nadiha
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Female Post : 164
Birthday : 23/10/1987
Age : 29
IPGM : ipba
Course : pismp
Batch : julai 2005
Registered : 08/07/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Sat Jul 12, 2008 12:09 am

klu hg malehh..
aku ni sekutu hg la Laughing
Back to top Go down
View user profile
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Sat Jul 12, 2008 12:10 am

nadiha wrote:
klu hg malehh..
aku ni sekutu hg la Laughing

*high fives nadiha*
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
kudabesi87
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 351
Birthday : 03/01/1987
Age : 29
IPGM : ip ba
Course : papret intake 07
Batch : julai 05
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Sat Jul 12, 2008 1:36 am

gaji engineer petronas bukan mahal sangat kalau nak kira dengan kerja yg dorang buat

tu tak kira lagi yg dorang blaja susah-susah tu

tp ramai lagi stay sbb ni syarikat milik negara...klu nak mahal baik keja ngan company luar

drill minyak kat kawasan konflik..confirm gaji berlipat kali ganda
Back to top Go down
View user profile http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Sat Jul 12, 2008 1:37 am

ko tau x nape diorg stay?
coz diorg da sign agreement ngan pihak petronas

sape2 yg study kat petronas mesti keje ngan petronas..
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
kudabesi87
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 351
Birthday : 03/01/1987
Age : 29
IPGM : ip ba
Course : papret intake 07
Batch : julai 05
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Sat Jul 12, 2008 1:42 am

betul..

tp kontrak tu akan lease jgk lama2

kalau ikut cite bdk kat auckland, bdk2 petronas ni boleh tahan gak mewah dorang pye biasiswa

MISC bawah petronas lagi ke?

atau da jual..
Back to top Go down
View user profile http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
mazlindaadnan
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Female Post : 706
Birthday : 02/01/1986
Age : 30
IPGM : IPBA
Course : PPPRPET KS/BI
Batch : JANUARI 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Sat Jul 12, 2008 1:45 am

kudabesi87 wrote:
betul..

tp kontrak tu akan lease jgk lama2

kalau ikut cite bdk kat auckland, bdk2 petronas ni boleh tahan gak mewah dorang pye biasiswa

MISC bawah petronas lagi ke?

atau da jual..

yg aku tau cousin aku yg study kt utp dh pakai swift sport..

tp aku rs makcik aku sapot kot..

hahaha
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/linedabesh
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Sat Jul 12, 2008 1:48 am

a'a biasiswa dia mmg best giler..siap ade elaun ntok brg teknologi..

tapi klo ikut elaun bulan2 plak..diorg maintain rm500 je..kite ni yg up giler2 coz nk sare idup..
diorg xpe klo 500 pon..coz diorg dok kat cerun kampong..cam perkampungan org asli gak la bunyi tempat tu..plus kemudahan sume lengkap n free ja..cafe diorg pon high class pny mknn n mmg murah...

tapi satu je laa..dok sane tertekan..adek aku 10A pon xleh nk bersaing ngan diorg coz kat sane rate2 sume yg higher than 10A..ade yg sume straight 13, 14, 15A1 and so on..

yg MISC tu aku xbape nk pasti...hehe
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
kudabesi87
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 351
Birthday : 03/01/1987
Age : 29
IPGM : ip ba
Course : papret intake 07
Batch : julai 05
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Sat Jul 12, 2008 1:53 am

Gelak: ko kutuk tronoh ek..

universiti kena la dekat dengan alam sekitar

maktab lain kena dekat dengan bndar sbb nak stended sket

tu yg dapat tajaan petronas..

rasanya bukan smua dapat da tajaan tu

mana yg tak dapat tu nak pegi praktikal (internship) pun kena cari sndri
Back to top Go down
View user profile http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Sat Jul 12, 2008 2:02 am

a'a tronoh..wakakaka
eh yeke ade yg xpat tajaan? aku xtau la yg tu
coz adek aku ni dia trus masok bulan dec..blom dpt result lg da masok..
last2, byk twaran medic dtg melambak2..kat mesir pon ade..sayang tol
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
kudabesi87
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 351
Birthday : 03/01/1987
Age : 29
IPGM : ip ba
Course : papret intake 07
Batch : julai 05
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Sat Jul 12, 2008 2:05 am

tak salah aku la..

sebab aku penah tebaca emel yg cari internship dari bdk utp nih..

mesir kat mana?

mansourah ke??

susah wo..kena ada arab da

klu dapat ireland tak pe la leh cakap mat saleh
Back to top Go down
View user profile http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Sat Jul 12, 2008 2:08 am

xpe..adek aku arab dia A1..tapi bm dia B3..lawak btol
bleh plak camtu...

agaknye la kot..kat tempat tu..tapi nk kuar dr petronas kene bayo 10k..xsangguh wei..
ayah aku kate xkisah..tapi kami adek bradek nih..dok brainwash dia kate xyah kuar..10k bukan senang nk carik wei..2 yg adek aku stay je petronas
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
arios
Budak Sekolah
Budak Sekolah


Male Post : 68
Birthday : 27/05/1988
Age : 28
IPGM : IPBA
Course : TESL
Batch : 2006
Registered : 07/11/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Fri Nov 07, 2008 8:36 pm

miyak aper geng minyak urut ke minyak belacak hahaha
maner ironhorse ak nk jumpe ko nti Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
kudabesi87
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 351
Birthday : 03/01/1987
Age : 29
IPGM : ip ba
Course : papret intake 07
Batch : julai 05
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Fri Nov 07, 2008 9:10 pm

arios lak?

nak jumpa aku pg umah kat blok one la weh...

Gelak: nak jumpa kat taman ehsan pun x da hal la...

gua duk kl ni bukan sorang2...

minyak da turun...sekarang ni harga barang tak turun2

apakah ini menunjukkan manipulasi isu harga minyak sahaja

atau penjual-penjual ini walaupun bermuka baik tetapi berhati kapitalis

mengaut untung selagi boleh
Back to top Go down
View user profile http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
arios
Budak Sekolah
Budak Sekolah


Male Post : 68
Birthday : 27/05/1988
Age : 28
IPGM : IPBA
Course : TESL
Batch : 2006
Registered : 07/11/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Fri Nov 07, 2008 10:43 pm

wokeh kudebesi tggu ko hahaha

yup btl tu .. mmg kapitalis la.. time naik lju jer tp nk trun blik hampeh btol la...

cthnyer ader ke ura2 nk trunkan surcaj bhn api???
Back to top Go down
View user profile
asam puding
Bayi Cute
Bayi Cute


Male Post : 5
Birthday : 18/07/1987
Age : 29
IPGM : IPBA
Course : TESL
Batch : 2006
Registered : 10/11/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Sat Nov 15, 2008 8:56 pm

haih
dari dulu lg aq cuba nk terangkn kt member2 aq yg naiknya harga barang xde kene mengena dgn minyak
klu ada kena mengena pn kt pengusaha2 kecil je
sbb pe?
yg naik mcm sial tuh harga petrol
harga diesel utk perniagaan still disubsidi
peniaga2 heavyweight byk transport brg2 guna lori kn?
lori guna apa ek?
petrol eh?
salah tu cik adik cik abang sekalian
tgk tu betapa hinanya manusia mengambil kesempatan
pastu blame org lain pasal harga barang naik
kita salah tunding jari sebenarnya pasal kenaikan harga barang nh
dasar mentaliti kelas ke3 btull
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Mon Nov 17, 2008 1:33 pm

hello asam puding...pendapat kamu 2 ade yang betulnya...tapi perlu diingat tak semua diesel 2 disubsidikan kepada semua peniaga... subsidi hanya diberikan kepada kenderaan jenis awam (bas ekspress, bas town dll)...untuk syarikat2 plak syarikat yang ada berkaitan dengan pengangkutan awam je dapat subsidi...klu macam lori2 tan2 2 takdenye kerajaan bagi subsidi....hehe...sbb 2 la harga barangan nek disebabkan kos pengangkutan tinggi...

Lagi satu...mau taknye pembekal2 ni melenting sebab dulu harga diesel separuh dari petrol...sekarang ni harga petrol dengan diesel tak beza lebih mana pun....kos penyelenggaraan diesel lagi tinggi dari petrol...so dorang akan calculate jugak kos2 2 semua...

Tau kenapa kerajaan buat penurunan harga minyak sedikit demi sedikit.. Ini nak bagi keuntungan kepada individu-individu tertentu dengan cara mengekalkan harga barangan. Dorang akan menurunkan harga makanan yang selalu dimakan oleh golongan-golongan atasan... So bile rakyat tanya kenapa barang tak turun gov. bleh jawab barang ni turun, barang ni turun tapi yang turun semua tuk golongan kaya2...

Sepatutnya dikawal harga ialah ayam, ikan dan daging...makanan-makan lain 2 just sampingan je....nak kata ayam kat malaysia ni skit, tak jugak....so korang pikir la sendiri...sebab per gov turunkan harga minyak 15 sen 2x sebulan....so dengan tak langsung orang tak sedar harga minyak rendah n tak sedar yang harga minyak lagi rendah dari dulu...

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
Sponsored content




PostSubject: Re: Minyak oh Minyak !!!   Today at 1:43 pm

Back to top Go down
 
Minyak oh Minyak !!!
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum :: Section Komuniti dan Diskusi :: Isu Semasa Dalam dan Luar Negara-
Jump to: