Portal v2HomeFAQSearchMemberlistMemberlistRegisterLog in

Share | 
 

 pilihan hati atau pilihan keluarga??

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
syafkinntie
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Female Post : 164
Birthday : 21/01/1987
Age : 29
IPGM : Institut Perguruan Darulaman
Course : B.Ed.Science
Batch : Januari 2007
Registered : 15/07/2008

PostSubject: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Sat Jul 26, 2008 12:13 am

hah kalau korunk nak berkawen nt, korunk nak kawen ngn pilihan hati ataupun pilihan keluarga???

kalau cinta korunk terhalang, apa korunk nk bt???
Back to top Go down
View user profile
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Sat Jul 26, 2008 12:33 am

ikut la mana2 pun..jnji dpt kawen..
Gelak:
xde la..

tgok jodoh ar..
kalo kawan bagai nak rak..tp dh xde jodoh nk wat gena..
pastu kalau pilihan kluarga tu menepati citarasa..xsalah rasanya.. Smile

hmm..kalo famili x stuju..better check!!
Gelak:
xyah la kalo famili dah x stuju..
tp kdg2 kta kena strategi jugak..
pndai2 la pujuk mak ayah..
hmm...
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Sat Jul 26, 2008 1:52 am

mak aku da bg green light carik sendiri..
siap suh pasang spare-part..wahahaha xmo aku Laughing
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Sat Jul 26, 2008 1:07 pm

pergh....mak ko mmg best...hehe...mak aku dah tak kisah...dorang tak campur sngt bab2 ni...tp sebelum 2 mak aku nak wat interview skit n ader la bbrapa perkara len....pas lulus baru leh jadi menantu...huhuhu...

antara yang mak aku slalu ckp yang die akan test la:
1. Mengaji.
2. Memasak.
3. Menjahit..

3 tu je kot...hehe...sesaper raser bleh 2...huhu
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Sat Jul 26, 2008 1:36 pm

kobis kot..wahaha
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Sat Jul 26, 2008 1:38 pm

pe yang kobis2 ni cresent oiii...
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Sat Jul 26, 2008 1:46 pm

hahaha xde mende..

ni nk cite satu kisah
pasal kwn aku..
hmm dia ni sgt lawa laa
family dia mmg strict abes
kehendak family dia dlm memilih bakal suami dia mesti la
1) kaya
2) handsome/ putih/ kulit licin/ tinggi
3) berbudi bahse aka hormat org tua
4) keje stabil akak mcm doktor ke, lawyer ke..camtu laa
5) x jauh ngan negeri asal

siott..ade ke zaman skrg org cam2?? giler perfecto..
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
mazlindaadnan
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Female Post : 706
Birthday : 02/01/1986
Age : 30
IPGM : IPBA
Course : PPPRPET KS/BI
Batch : JANUARI 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Sat Jul 26, 2008 2:05 pm

aku x kesah.ada jodoh tu adala.pilihan sesapa pn x pa.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/linedabesh
misskobis
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Female Post : 545
Birthday : 01/11/1986
Age : 30
IPGM : IPDA
Course : PISMP- IPGM (Science)
Batch : Januari 2007
Registered : 13/06/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Sat Jul 26, 2008 9:53 pm

hmm...parents kte pn xkisah..diorg penh ckp.."mak ayah xlarang akak nk berkawan ngn sape2..tp jaga nama keluarga"...huhu..

so...pilihn sendiri la menjadi keutamaan..tp..klu dh byk kali clash...rasenye..silap2 aribulan...pilihn mak ayah gak Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Fri Aug 01, 2008 7:14 pm

hee..~
xtentunya kalo byk kali clash tu jd penentu yg pilihan keluarga pilihan yg terakhir..
jodoh pertemuan semua di tgn Allah...so..doa byk2..

haicehh..ckp mcm ada pengalamn..Gelak:
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
tretmohamed
Bayi Cute
Bayi Cute


Female Post : 6
Birthday : 11/02/1988
Age : 28
IPGM : ip persekutuan, penang
Course : ppismp~ math
Batch : july 07
Registered : 26/06/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Fri Aug 01, 2008 10:11 pm

salam..
x taula..
tgk jodoh la kut..
sbb ak da mtk mak ak tulun carikan tp malang skali mak ak kte, "carik sndirik!! klu pape jdk, mama x mau tanggung.."
uhuk3..
so ape nk wat?
ak mmg sgt2 x pndai dlm mncari future soulmate.. uhuk3..
tp kan, klu ditkdirkan ak carik sndiri, mmg knpem xde halangan family kot.. asal ad calon, then solat istiqarah, then on je..
mcm abang n kakak ak.. uhuk3..
*ttbe tringat lagu nasyeed rabbani~ cari pasangan.. kui3*
wallahualam..
Back to top Go down
View user profile http://www.tretchan.blogspot.com
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Mon Aug 04, 2008 4:50 am

klo pilihan keluarga pon aku x kisah kot..
hehe..best gak pe bercinta lepas kawen..hoho
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Mon Aug 04, 2008 5:13 pm

hehe...olo2 crescent...parent tak menghalang...tapi ada juga sebb terlalu sibuk suh parent tolong carikan...hehe...tapi 2 la..zmn skang ni ader ker yang nak ikut parent

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Mon Aug 04, 2008 7:40 pm

mungkin ade..tp sket je la bilangannye..
hee~
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
kayhebat
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 779
Birthday : 10/11/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PJ Major,English Minor
Batch : Julai 2005
Registered : 09/07/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Mon Aug 04, 2008 8:25 pm

kLu aku lak...penat dah cari...tp mst parents aku tak suka...itu tak kena la ini tak kena la...

gigi tak gosokla...
taik mata bersepah2 la
jggut tak potong la...

hahaha...yg atas 2 xbtol...sje nk buat sedap cerita..wahahahaha...aku igt nk try amik crescent tnjuk kat mak aku lak...wahahahahhaha
Back to top Go down
View user profile http://kayhebat.blogspot.com
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Mon Aug 04, 2008 8:37 pm

adeh....crescent nak dijadikan bakal makwe kay.....wahaha....congrate..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Mon Aug 04, 2008 8:38 pm

Gelak:..crescent...
cepat lari....~
Gelak:
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
slash
Budak Tadika
Budak Tadika


Male Post : 23
Birthday : 25/07/1987
Age : 29
IPGM : IP Gaya
Course : PIMSP MT sem 4
Batch : 2007
Registered : 06/08/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Wed Aug 06, 2008 5:42 am

ni aku nk kongsi..
fam aku ada kawan baik time aku drjh 1.so, every year on da way balik raya,kami akan melawat mereka.kdg2 time cuti skolah aku stay kat rmh mereka,tau la anak tunggal ni...huhu..
aku slalu main dgn anak2 kawan fam aku ni,so mereka jd ar kawan aku jg,rakan sepermainan...fam kami mmg rapat ar..terlalu rapat aku xtau nk citr cmana..
smpi la aku form1, mak aku gtau yg dorg plan nk pasangkn aku dgn anak kwn mak aku ni..aku kan budak,angguk jela...so, termeterai persefahaman antara mereka utk tujuan pasangkan kami...
bila dh masuk sekolah menengah,kami jd kurang rapat,tau la,malu,segan la konon...smpi ar aku a\masuk matrik,baru la kami kontek,.tu pun sbb mak aku yg push..ceh..tp aku x menolak jg..hehe..
then,kami mula ar jd mcm rapat2 and ok...fam kami pun happy tgk kami bsama...tp,bak kata orang,ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari...
terjadi sesuatu kejadian yg membuatkn aku bertengkar dgn bakal mertua aku tu...(kami dah bertunang,lupa nk mention)...
aku mmg suka part bertengkar ni,dan aku mmg suka mlawan authority,termasuklah fam aku..bila aku rasa aku d pihak yg benar.
time tu,mak aku pun sokong aku,sbb aku mmg di pihak yg benar,berkelahi la pulak parents kami...
start tu,mak dia dh larang kami berjumpa mahupun brhubungan..kami pada awalny x peduli jg..tp last2 ppuan tu mcm mengikut haluan ibu dia..aku x halang sgt la,yela,ibu dan anak dia,tu urusan dorg...m,asing2 dah besar,masing2 blh fkr sendri,malas aku nk ajar mana betul mana salah.
then,aku menjauhkn diri..mula2 fam aku marah jgk,kenapa hal mereka org tua bergaduh,kami yg anak ni perlu masuk campur?
tp,lama-kelamaan fam aku akur dgn caraku...aku menanggalkan cincin di jari;)

so,korg fikir sendiri ar,mana yg patut,pilhan sendiri or pilihan fam?kes aku ni,dua2 pun ada:P
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Wed Aug 06, 2008 10:37 am

hehe...long stori...hehe..sedey gak la dengar story ko ni...ish4....tapi nak wat cmner klu jodoh tak sampai...kita tak leh nak halang kuasa yang Maha Esa...

Hmm...depend la...tapi dr citer ko ni ada gak la yang tak patut...spatutnya berbincang la...Ataupun kemungkinan keegoan tinggi menyebabkan sesuatu organisasi 2 bleh runtuh...so paham2 la sendiri..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
CraZyGhOst
Perdana Menteri
Perdana Menteri


Male Post : 293
Birthday : 02/05/1986
Age : 30
IPGM : Perlis
Course : Physical Education
Batch : Julai 2004
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Wed Aug 06, 2008 2:35 pm

nak buat mcm mana yea...sedih dgr cite mcm tu.....
senang kata pasangan kita boleh diandaikan mcm happy meal mcd la, pasangan happy meal, parents itu free gift dia....nak x nak kena ambik jugak...
so bila pilih pasangan kena la tgk2 free gift dia mcm mana ek
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Wed Aug 06, 2008 2:51 pm

hehe...crazy mengambarkan McD 2..hehe...betul gak...sbb bila kita kawin ngan pasangan kita, kita juga harus tahu bahawa kita bukan sahaja berkahwin dengan pasangan kita malah berkahwin dengan seluruh ahli keluarganya...

Maksud aku ialah, kita kene terima seadanya n hormat parent die cam mana kita terima si dia seadanya dan hormat si dia...so klu ada perselisihan faham jangan cuba timbulkan masalah yang lebih teruk...bagi aku minta maaf adalah jalan terbaik untuk mengeratkan hubungan...Bak kata pepatah, mengalah tak berertinya kalah..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Wed Aug 06, 2008 3:22 pm

kayhebat wrote:
kLu aku lak...penat dah cari...tp mst parents aku tak suka...itu tak kena la ini tak kena la...

gigi tak gosokla...
taik mata bersepah2 la
jggut tak potong la...

hahaha...yg atas 2 xbtol...sje nk buat sedap cerita..wahahahaha...aku igt nk try amik crescent tnjuk kat mak aku lak...wahahahahhaha


da..dlm mimpi laa ko.. Laughing
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Wed Aug 06, 2008 3:23 pm

paan1904 wrote:
Gelak:..crescent...
cepat lari....~
Gelak:

xyah lari..steady je..bukan aku nk pon dia..wahahaha
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Wed Aug 06, 2008 3:35 pm

crescent bukan tanak lari...die letih 2...baru balik BIG...Gelak:...hmmm...

ko nak ke bila satu hari parent korang cakap korang telah dijodohkan dgn seseorang...tnpa pengetahuan korang semua..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Wed Aug 06, 2008 3:36 pm

aku xkisah sgt kot..
tapi perit laa nk putus ngan org tersayang..hehe
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: pilihan hati atau pilihan keluarga??   Today at 1:46 pm

Back to top Go down
 
pilihan hati atau pilihan keluarga??
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum :: Section Kedai Kopi :: Men VS Woman-
Jump to: