Portal v2HomeFAQSearchMemberlistMemberlistRegisterLog in

Share | 
 

 Benarkah anda seorang penggemar kangkung??

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Benarkah anda seorang penggemar kangkung??   Sun Aug 03, 2008 5:40 pm

Jika anda penggemar kangkung, tidak kira apa jenis kangkung, petis kangkung, kangkung cos, dll yang berkaitan dengan kangkung, mungkin cerita ini dapat menjadi pertimbangan bagi anda when you want to eat kangkung

Saya mendapat cerita ini dari seorang teman.

Pada suatu hari di klinik yang terkenal, semua doktor kebingungan kerana ada seorang anak kecil yang menderita sakit perut. Anak itu dibawa ke klinik oleh orang tuanya setelah 2 hari menderita diarhea. Sudah bermacam ubat sakit perut yang diberikan kepada anak itu, namun diarheanya tidak sembuh.

Di klinik, kedua orang tua anak tersebut ditanya oleh doktor, makanan apa yang dimakan oleh anak tersebut selama 2 hari ini.

Orang tua anak itu kebingungan, kerana sejak anaknya diarrhea, anak tersebut tak lalu nak mahu makan, dia hanya minum susu, itu pun akan muntah semula.

Setelah dikaji, ternyata sebelum menderita diarhea, malam tersebut anak itu makan kangkung cos di restoran oleh orang tuanya. Doktor segera melakukan xray, ternyata dalami usus anak tersebut telah berkembang biak lintah dengan anaknya yang kecil-kecil.

Doktor surrender dan menyatakan tidak sanggup mengambil tindakan medical apapun.

Akhirnya anak kecil malang itupun meninggal dunia. setelah dikaji, ternyata lintah itu sebelumnya berada di dalam batang kangkung yang besar. Memang, untuk penggemar kangkung cos yang paling enak adalah batangnya. Lintah yang berada di dalam batang kangkung itu tidak akan mati walau dimasak selama manapun, apa lagi untuk kangkung cos proses memasak tidak terlalu lama untuk menghasilkan rasa kangkung yang sedap. Lintah hanya akan mati jika dibakar.

Di dalam usus anak tadi, lintah yang hanya dalam 1 ke 2 hari berkembang biak dengan cepatnya kerana menghuni didalam tubuh dan terus menghisap darah yang ada, doktor juga menjadi bingung, bagaimana mematikan/membersihkan lintah yang telah sangat banyak tersebut dari dalam usus anak malang itu.

Jujur, sejak mendengar cerita itu, kesukaan saya terhadap kangkung menjadi berkurang, boleh dibilang sudah 1 bulan ini saya sama sekali tidak makan kangkung dalam bentuk apa pun, bukan kerana menjadi paranoid, tapi bagi Saya lebih baik menjaga segala kemungkinan yang ada, masih banyak sayur lain yang dapat kita makan dengan meminimumkan segala kemungkinan "lintah" yang terselip di dalamnya. Semoga cerita ini dapat menjadi pertimbangan untuk kita semua sebelum masak/makan kangkung.

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Benarkah anda seorang penggemar kangkung??   Tue Aug 05, 2008 5:17 pm

aiyoo..aku pun jadi tkut nk mkn kangkung...

adib..bleh bukak klab anti kankung...
hu~
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Benarkah anda seorang penggemar kangkung??   Tue Aug 05, 2008 6:58 pm

yaaa.. kau ada fakta yg menyokong... hahahaha..paan meh la join club aku..

anti~kangkung

_________________
Don't Click Here

Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Benarkah anda seorang penggemar kangkung??   Tue Aug 05, 2008 11:35 pm

aku join...! tbe2 aku jd tkut nak mkn..
tp kalo termakan aku bt bodo je kot..huhu~

hmm..aku secara rasmi nya melantik en.adib sbg pengerusi Kelab Anti Kangkung (KAK)

Gelak:
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Benarkah anda seorang penggemar kangkung??   Wed Aug 06, 2008 10:53 am

aku pun jarang makan kangkung ni...hehe...tapi bukan per...kebersihan dlm setiap makanan perlu dijaga...mak aku tak suka sangat nak masak kangkung ni...n sec automatiknya penyediaan kangkung pun tak ada..hehe

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Benarkah anda seorang penggemar kangkung??   Wed Aug 06, 2008 11:34 am

kalau nama kumpulan tu KAK.. jadinya aku jadi KAK long la... hahaha.. haaa.. aku pun kalau termakan tu.. xpa.. sbb dah masuk perut.. tapi lepas tu.. aku perisi abih nasik tu.. hahaha...

_________________
Don't Click Here

Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
mat tembak
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 383
Birthday : 31/03/1987
Age : 29
IPGM : i3p
Course : mt
Batch : julai05
Registered : 30/06/2008

PostSubject: Re: Benarkah anda seorang penggemar kangkung??   Wed Aug 06, 2008 1:40 pm

ya...saya pggemar kangkung....
yong tau fu...de kangkung....
kangkung aku prabis dulu...
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Benarkah anda seorang penggemar kangkung??   Wed Aug 06, 2008 2:31 pm

hehe...yam tau fu 2 kangkung tak makan...wahaha...masuk dlm senarai pun tak...

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
mat tembak
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 383
Birthday : 31/03/1987
Age : 29
IPGM : i3p
Course : mt
Batch : julai05
Registered : 30/06/2008

PostSubject: Re: Benarkah anda seorang penggemar kangkung??   Wed Aug 06, 2008 2:33 pm

77Acimatrix77 wrote:
hehe...yam tau fu 2 kangkung tak makan...wahaha...masuk dlm senarai pun tak...

hang x makan sayoq ka kemay....
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Benarkah anda seorang penggemar kangkung??   Wed Aug 06, 2008 2:52 pm

makan...tapi bukan kangkung...hehe

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
mat tembak
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 383
Birthday : 31/03/1987
Age : 29
IPGM : i3p
Course : mt
Batch : julai05
Registered : 30/06/2008

PostSubject: Re: Benarkah anda seorang penggemar kangkung??   Wed Aug 06, 2008 3:01 pm

kangkong d antara sayuran tersedap d abad ini
Back to top Go down
View user profile
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Benarkah anda seorang penggemar kangkung??   Thu Aug 07, 2008 4:05 am

aku xsuke makan kangkung..
x tau le nape..hehe

tapi klo da lapo sgt..aku bedal je..hahaha Laughing
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Sponsored content




PostSubject: Re: Benarkah anda seorang penggemar kangkung??   Today at 3:42 am

Back to top Go down
 
Benarkah anda seorang penggemar kangkung??
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum :: Section Komuniti dan Diskusi :: Pengetahuan Am-
Jump to: