Portal v2HomeFAQSearchMemberlistMemberlistRegisterLog in

Share | 
 

 Cara Nak Menguatkan Otak.

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Cara Nak Menguatkan Otak.   Sun Aug 03, 2008 6:28 pm

Nak mantapkan otak ? Ni tips dari aku dan yang aku amalkan , kesannya memang mantap , mungkin korang dah tau sebahagian ni :

1. physical exercise
- senam tiap2 ari, 10 minit sehari pon jadi la, tak yah berat2

2. mental exercise
- membaca, amik jer buku cerita ke, non-fiction ke, baca, ni salah satu cara nak improve imagination sebab masa korang baca korang akan cuba imagine jalan cerita dan satu lagi korang senang2 jer dapat free knowledge
- jgn tengok tv banyak sangat sebab tv menyebabkan kita kurang berfikir
- buat simple math tiap-tiap ari 10-20 minit sehari jadi la
- kalau boleh, cuba carik game yang memang khusus untuk berfikir cam puzzle, masa relax depan comp tu atau lepas penat buat keja, cuba spend like 5 to 10 minutes daily

3. pemakanan
- makan benda2 berkhasiat, cuba elakkan junk
- kalau boleh cuba carik kat farmasi, supplements for brain, contohnye yang aku makan tiap2 ari :
-gingko biloba
-omega-3
-acetyl-L-carnitine

Tu jer 3 perkara penting nak kekalkan otak yang sihat : senaman badan, senaman otak, pemakanan.

Cam mana nak jadikan habit? Cuba amalkan bendalah ni tiap2 ari selama 30 hari gerenti boleh jadi habit.. (kira 30 hari ni cam trial version la) cuba rela hati buat bendalah ni tiap2 hari dalam masa 30 hari tuh.. lepas tu kalau tak nak buat pon tak pe tapi biasanya lepas 30 hari tu amalan ni melekat la (penah tak terfikir kenapa puasa 30 hari ? kalau rela hati biasanya amalan dalam 30 hari puasa tu melekat sampai lepas puasa)

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
kayhebat
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 779
Birthday : 10/11/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PJ Major,English Minor
Batch : Julai 2005
Registered : 09/07/2008

PostSubject: Re: Cara Nak Menguatkan Otak.   Sun Aug 03, 2008 8:37 pm

klu spend time dpan komp je..leh kuatkan ingtan x....

mcm abg admin nih yang kna slalu jaga forum je..
msti kna spend dpn komp je kan..
Back to top Go down
View user profile http://kayhebat.blogspot.com
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Cara Nak Menguatkan Otak.   Sun Aug 03, 2008 8:46 pm

klu jadi admin tak semestinya kene duk depan com sentiasa..hehe...ada waktu kene la exercise..makan...wat asg...hehe...tapi kan atas 2 tulis 10 minit dah cukup bagi excercise asalkan berterusan..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
cekgu_egie
Guru Sekolah
Guru Sekolah


Female Post : 1544
Birthday : 09/01/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : B Ed Science
Batch : Jan 2007
Registered : 18/07/2008

PostSubject: Re: Cara Nak Menguatkan Otak.   Sun Aug 03, 2008 9:34 pm

amboii...
amik yg minimum jeh??
xpe la..
aku doa kan ko sht laa......
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Cara Nak Menguatkan Otak.   Sun Aug 03, 2008 9:46 pm

klu dari article diatas 2...dua bende lagi mmg aku kerap wat la...cume excercise je..hehe..tapi 2 la...klu mmbaca bhn2 pembelajaran ni aku malas skit la..kurang minat..tapi ble ader buku2 bab2 com ni mmg tak leh lepas...selai2 aku bace..Gelak:

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Cara Nak Menguatkan Otak.   Sun Aug 03, 2008 10:12 pm

a'ah..membaca ikut minat..
aku mase2 kecik2 dlu sgt suka membaca..
tp semakin umur bertambah..aku jadi semakin malas membaca..
tp kalo bgi buku harry potter kat aku.hee~
xlepas aku baca..selai2..hee~
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
Sponsored content




PostSubject: Re: Cara Nak Menguatkan Otak.   Today at 1:41 pm

Back to top Go down
 
Cara Nak Menguatkan Otak.
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum :: Section Komuniti dan Diskusi :: Pengetahuan Am-
Jump to: