Portal v2HomeFAQSearchMemberlistMemberlistRegisterLog in

Share | 
 

 Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AuthorMessage
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi....   Thu Jun 19, 2008 1:30 am

Hi kawan2...our members now dah cecah 30 owang...hehehe...aku gumbira n aku akan perbanyakkan lagi usaha mempromote forum ini.

Iklan je kat atas 2.. Gelak:
Katakan lah korang ni tak dapat n tak layak menempatkan diri di mana-mana IPGM, agak-agaknya apa cita-cita korang sebenarnya.

Bagi aku, mula-mula 2 mmg tak minat sangat, tapi bila dah join baru terasa kehangatan dan kesedapan menjadi seorang bakal pendidik. Sebelum ni pun aku bercita-cita nak amik course IT atau multimedia course sbb aku minat ngan grafik2 n motion2 ni... Tapi skang ni aku dapat 2 kelebihan, sambil aku jadi bakal guru, aku boleh blaja bende ni sendiri n aku berjaya hasilkan satu produk video. Rock Bebeh bebeh...

Aku memang nak membuka bisunes sendiri n sebab 2 la aku minat bahagian 2 sbb aku tgk masa akan datang bahagian creative animation ni semakin mendapat sambutan...hehe. Aku siap bercita-cita nak produce filem animasi sehebat final fantasi. Sekarang klu kita tgk pun Malaysia baru je memasuki bidang creative animasi 2d (kartun) n ade la 1,2 cerita yang menggunakan 3d...

Panjang la plak..korang plak aper cita-cita korang..
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Sat Jun 21, 2008 1:14 am

cita2 kalau x jdi ckgu..
aku nk bukak bakery..
n ade francais sendiri..
ala2 mcm secret recipe tu..
huhu..
best nye..aku suke gila kt kek dan yg sewaktu dengannya..
tapi jd cikgu ni mmg cita2 aku dari kecik lagi..
so..alhamdulillah la cita2 aku semakin tercapai hari demi hari..
Smile
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
grafitti87
Timb. Menteri Besar
Timb. Menteri Besar


Male Post : 115
Birthday : 07/06/1987
Age : 29
IPGM : i4p
Course : science
Batch : januari 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Sat Jun 21, 2008 5:58 am

erm......
salam.......
cita2 ak kalau x jadi cikgu...
aku nk cube bidang csi...mcm best plak tengok kat tv nun...
tapi bile dah masuk maktab..merase pengalaman sbe tuh...
mcm bes lak jadi cikgu Smile
Back to top Go down
View user profile http://mrhypo.blogspot.com
SiGadis
Bayi Cute
Bayi Cute


Female Post : 7
Birthday : 20/12/1987
Age : 28
IPGM : IPPPP
Course : SnEd
Batch : Januari 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Sat Jun 21, 2008 9:04 pm

Aku mau jadi suri rumah tangga !! huahaha~ (xda msa dpn langsung =)..

Xda la... aku nk jadi landscaper.. Razz
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Sat Jun 21, 2008 9:09 pm

hehehe...bahagian IT ni mmg menjadi salah satu yang aku minat..n skang tebukti sebelum aku jadi cikgu aku dah keje dulu da..hehe..keje sebagai founder IPGM Community...berat 2 beb...ahaks..

Mmg klu ckp bab-bab com ni mmg aku minat n byk la benda yang aku dah wat ngan com n segala berpunca dari com ni..hehehe...

Skang aku dalam proses nak buka produksi kecil-kecilan tuk kenduri kawin punyer video...hehehe (Cari duit lebih maa...)
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
eitawaniey
Bayi Cute
Bayi Cute


Female Post : 4
Birthday : 08/11/1987
Age : 29
IPGM : IPRM
Course : social studies
Batch : julai 06
Registered : 22/06/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Sun Jun 22, 2008 1:51 am

em...
klu xjd cikgu jd aper ek???
mungkin skrg still blaja gak lg..
jd student r...hahahhaha
Twisted Evil Razz

em...aku wase aku akan jd chef or pengurus produk makanan (restoren,kilang or hotel kot)..hahhaha...
mmg minat sgt bidang neh..
smpai msk uitm tuk kursus DFSM..
syok kat saner dl, tp rezeki tuk jd cikgu..so parents mntk jd cikgu aku pong jd cikgu..
mmg dah ader citer2 nak jd cikgu dulu zaman kanak2..hehehhe..
insyallah..dah berjaya jd cikgu nnt mnt dlm bidang yang satu lg tu xkan dilupakan..
ku ttp akan meminatinya walaupun dari jauh..
sambung kot plak bidang tu nnt..
wakakakak...
merepek jer aku neh... affraid
Back to top Go down
View user profile http://www.eitawanieyahmad.blogspot.com
lavender
Bayi Cute
Bayi Cute


Female Post : 1
Birthday : 30/12/1986
Age : 29
IPGM : ipgm perlis
Course : math
Batch : Julai 2005
Registered : 10/06/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Sun Jun 22, 2008 8:58 am

klu ak x jd cikgu..agaknye aku truskan saje stdy aku kt utm dlu...

blaja x-ray...

nti aku ble x-ray korang...

Razz rendeer
Back to top Go down
View user profile
grafitti87
Timb. Menteri Besar
Timb. Menteri Besar


Male Post : 115
Birthday : 07/06/1987
Age : 29
IPGM : i4p
Course : science
Batch : januari 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Sun Jun 22, 2008 11:23 am

tak takut ke xtray?
blaja ngan nuklear tuh ...
Back to top Go down
View user profile http://mrhypo.blogspot.com
Putra_Aiman
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 634
Birthday : 24/05/1988
Age : 28
IPGM : IP Tuanku Bainun
Course : Pengajian Melayu
Batch : 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Sun Jun 22, 2008 6:52 pm

lawyer kot...
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Mon Jun 23, 2008 12:37 am

itulah kata-kata lawyer pendek tapi berasas..hehehe..bagus2....kire kitanya sebenarnya dari pelbagai bidang n boleh bekerjasama atas satu nama guru berkebolehan termasuk x-tray orang.. Gelak: Gelak: (jangan marah ea lavender)...huhu... tapi dlm cikgu pun kita kene x-tray studnt2 kita baru la kita tau apa potensi dowang...hehe.. tul tak..
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
Emkay
Budak Tadika
Budak Tadika


Female Post : 17
Birthday : 06/08/1990
Age : 26
IPGM : IPBA
Course : B Ed. TESL
Batch : Julai 2008
Registered : 19/06/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Wed Jun 25, 2008 2:20 pm

saya?mm..mybe tajuk tu x relevan la bgi sya..

sbb jadi cekgu ni serampang 2 mata..coz cekgu ni kire cam basic platform utk saya capai cita2 saya sbg career consultant+training centre owner..i like to deal with teenagers,it keeps me young.Gelak:..
Back to top Go down
View user profile http://www.versusme.wordpress.com
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Fri Jun 27, 2008 3:38 pm

biar kita berjiwa muda daripada berperangai seperti orang muda (bila dah tua nnt la)..hikhik...

ape-ape pun menjadi seorang pendidik bukannya satu tugas ringan kerana klu engineer tak dapat nak menghasilkan sesuatu bahan yang rosak boleh dubuang dan dikitar semula, namun kegagalan guru mendidik anak-anak muridnya akan memberikan impak yang amat besar kepada negara kerana makin ramai anak-anak Malaysia yang tidak mahu bekerja dan tiada daya usaha untuk bersaing dan takut untuk berdiri di atas kaki sendiri.

Lagipun klu dorang ni dah rosak (lemah n tidak berfungsi utk negara) kita tidak boleh sewenang-wenang melontorkan mereka sesuka hati kita kerana objek ciptaan kita adalah manusia seperti kita sendiri. Kita yang memprogramkan mereka dengan cara kita mendidik.
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Fri Jun 27, 2008 7:12 pm

aku nya cita2 memang dari kecik nak jadi cikgu sbb mak ngan ayah aku memang dah jadi cikgu...darah yang mengalir dalam tubuh aku ni darah guru..hehehe.. tapi ada beberapa kali gak la aku tukar cita2 antara jadi pegawai bank dan usahawan..tapi at lasy still teacher is my priority.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
Putra_Aiman
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 634
Birthday : 24/05/1988
Age : 28
IPGM : IP Tuanku Bainun
Course : Pengajian Melayu
Batch : 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Sat Jun 28, 2008 11:03 pm

acmay wrote:
itulah kata-kata lawyer pendek tapi berasas..hehehe..bagus2....kire kitanya sebenarnya dari pelbagai bidang n boleh bekerjasama atas satu nama guru berkebolehan termasuk x-tray orang.. Gelak: Gelak: (jangan marah ea lavender)...huhu... tapi dlm cikgu pun kita kene x-tray studnt2 kita baru la kita tau apa potensi dowang...hehe.. tul tak..

guru kena ada sikap sorg lawyer sbb cikgu kena pndai bercakap...
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Sun Jun 29, 2008 2:28 am

Putra_Aiman wrote:


guru kena ada sikap sorg lawyer sbb cikgu kena pndai bercakap...

itu mmg betul..saya sokong en. aiman...
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
kudabesi87
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 351
Birthday : 03/01/1987
Age : 29
IPGM : ip ba
Course : papret intake 07
Batch : julai 05
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Sun Jun 29, 2008 2:47 pm

aku kalau tak jadi cikgu jadi CEO ke CFO ke COO kat mana2 GLC jadi la Laughing

tak de la, kalau tak jadi cikgu aku jadi aku jadi student dip in bisness lepas tu kalau lulus smbung BBA ataupun hubungan antarabangsa

lepas tu menganggur kot.. Laughing
Back to top Go down
View user profile http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
sapix
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 203
Birthday : 17/08/1986
Age : 30
IPGM : IPBA
Course : KS/BI
Batch : Julai 2005
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Sun Jun 29, 2008 2:53 pm

aku farmasis yg x kesampaian.... Crying or Very sad

sebelom masuk ipgm ni aku dah stahun blaja kat uitm.
amik biologi...

dah tu result duk maen 2 flat je.
tpaksa laa cari beralih angin kat bidang ni...
nasib baek dapat.

kalo x, aku dah dismis uitm kot. skrg ni keje kilang ais ke...
Back to top Go down
View user profile http://sangkunang.blogspot.com/
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Sun Jun 29, 2008 3:28 pm

hehe...ok la 2 sapix...kire rezeki kita tak semestinya ada pada tempat pertama kita datang...Bila dah rezeki 2 datang jangan la plak tak menghargainya...
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
sapix
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 203
Birthday : 17/08/1986
Age : 30
IPGM : IPBA
Course : KS/BI
Batch : Julai 2005
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Sun Jun 29, 2008 4:34 pm

tul tu...

skrang aku betol2 menghargai peluang yg diberi ni..

bukan senang nak dapat ni. peluang pertama yg disiakan tu aku anggap sebagai kenangan dan pengalaman utk mendewasakan peluang yg ada pada hari ini...
Back to top Go down
View user profile http://sangkunang.blogspot.com/
Putra_Aiman
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 634
Birthday : 24/05/1988
Age : 28
IPGM : IP Tuanku Bainun
Course : Pengajian Melayu
Batch : 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Sun Jun 29, 2008 9:17 pm

huhu...kalau x aku mungkin smbung dalam bidang english communication kat kpm...

mungkin sifat aku yg suke explore and love facts buat aku suke bidang law n journalism..

selain jd lawyer aku juga merancang nk masuk bidang journalism...

syok oo cari bahan pastu tulis bg org baca...

pastu leh makan angin free...

tp nk wat gena...jd cikgu aku terpaksa jd journalist kat budak2 and jd lawyer di kelas je laa...huk huk
Back to top Go down
View user profile
kudabesi87
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 351
Birthday : 03/01/1987
Age : 29
IPGM : ip ba
Course : papret intake 07
Batch : julai 05
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Sun Jun 29, 2008 11:08 pm

nak masuk journalism?

buat la master masscom
Back to top Go down
View user profile http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
sapix
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 203
Birthday : 17/08/1986
Age : 30
IPGM : IPBA
Course : KS/BI
Batch : Julai 2005
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Sun Jun 29, 2008 11:29 pm

aku pun ade jugak punya minat dalam bidang penyiaran... tp bukan penulisan...

penyiaran untuk sukan cam jadi pengulas bolasepak ke. nak jadi pemain bolasepak stakat skolah boleh laa..
dulu suka tgk live liga malaysia ditaja oleh dunhill. pengulas spt hj hasbullah awang, zainal abidin rawop. cam best je tgk.. kekadang diorang boleh masuk stedium free tgk bola.. ade event peringkat dunia boleh join krew tv wat liputan cam abu bakar atan gi german utk world cup dulu..

huhuhuhu, angan2 sebelom tdo lepas tgk bola masa skolah dulu.

Laughing
Back to top Go down
View user profile http://sangkunang.blogspot.com/
kudabesi87
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 351
Birthday : 03/01/1987
Age : 29
IPGM : ip ba
Course : papret intake 07
Batch : julai 05
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Sun Jun 29, 2008 11:39 pm

zaman sekarang ni kat uitm kat bawah degree masscom ada course journalism, broadcasting, publishing apentah lagi

kalau nak jadi pengulas/reporter sukan ada paper pasal kewartawanan sukan

tapi kalau nak jadi pengulas ni aku rasa bakat n karisma lebey penting Very Happy

ada degree pun blm tentu boleh jadi pengulas yg baik..
Back to top Go down
View user profile http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
Putra_Aiman
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 634
Birthday : 24/05/1988
Age : 28
IPGM : IP Tuanku Bainun
Course : Pengajian Melayu
Batch : 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Mon Jun 30, 2008 2:56 am

kudabesi87 wrote:
zaman sekarang ni kat uitm kat bawah degree masscom ada course journalism, broadcasting, publishing apentah lagi

kalau nak jadi pengulas/reporter sukan ada paper pasal kewartawanan sukan

tapi kalau nak jadi pengulas ni aku rasa bakat n karisma lebey penting Very Happy

ada degree pun blm tentu boleh jadi pengulas yg baik..

kekke...aku suka ulas sorg2 kalau main fifa...hahaha..

tp hasbullah awang tu perlu ditukar sbb dia anti kedah...
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Mon Jun 30, 2008 3:45 am

hehe...aku mmg banyak minat terlalu banyak..klu boleh sume nak cube...white side n dark side....Gelak: Gelak:.... Baru la kita jadi lebih berpengalaman...tapi bidak teknologi video n audio paling aku minat...
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
Sponsored content




PostSubject: Re: Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..   Today at 3:40 pm

Back to top Go down
 
Apa yang korang nak jadi kalau korang tak jadi Cikgu-cekgi..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 9Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum :: Section Kedai Kopi :: Zon Borak Sampai Lebam!!!-
Jump to: