Portal v2HomeFAQSearchMemberlistMemberlistRegisterLog in

Share | 
 

 Pendapat anda mengenai Pendidikan Seks

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Pendapat anda mengenai Pendidikan Seks   Thu Aug 21, 2008 11:44 pm

Adakah anda bersetuju mengenai pendidikan seks diajar di sekolah?
k sape setuju or x setuju? bgtau sbb anda..pendapat anda mengenai cadangan nih
anda sebagai bakal guru, apakah tindakan anda?
anda sebagai kakak/abg?
anda sebagai bakal ibu/ayah?
jom2 mari kita berdiskusi..
tadi aku ada debat ngan seseorang pasal ni..hoho
so sile2 bg pandangan bernas anda
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
kudabesi87
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 351
Birthday : 03/01/1987
Age : 29
IPGM : ip ba
Course : papret intake 07
Batch : julai 05
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Pendapat anda mengenai Pendidikan Seks   Sat Aug 23, 2008 1:26 am

pendidikan seks???

setuju2..

cewah..lg pun menda ni ada dalam PK, sains, agama

cuma sebelum nih merentas kurikulum

sekarang mungkin ingin diperkemaskan lagi..mungkin
Back to top Go down
View user profile http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Pendapat anda mengenai Pendidikan Seks   Sat Aug 23, 2008 2:46 am

pada pendapat aku la kan...
pendidikan seks ni mmg kena ajar..tp oleh guru yg btol2 terlatih..
pendidikan seks ni xleh dilihat sbg pelajaran yg juz dicelup2 mcm tu je..
kena ade btol perancangan yg teliti sbb benda2 ni ade kaitan dgn emosi dan bukan stakat fizikal shj..
aku t'ingt stdy case ip sem lpas..
disbbkan oleh cara pndidkn seks diajar m'gunakan pndekatan yg salah oleh guru berkenaan mnybabkan student dia jadi luar kawalan...
kena kaji selidik latar blkg murid dlu..
mn tau dia penah ade trauma ke mase kecik2 dlu..
byk bnda kn pertimbangkan...
secra amnya..aku stuju..sbb bdk2 zaman skrg dh sgt advanced and utk elakkan perkara2 yg tidak bermoral berlaku scr berleluasa..
xslh utk beri pndedahan awal melalui pndidikan yg btol...
my point of view..~
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Pendapat anda mengenai Pendidikan Seks   Sat Aug 23, 2008 3:31 am

tapikan tak rase ke budak2 ni lagi diberitahu lagi nak dicuba..
cuba korg bayangkan..
time tu kan tahap perkembangan kanak-kanak berlaku..
So mase tu laa..bende2 yg dilarang ni laa yg nk dicuba..
cam wat experimen laa..

ini antara yg disebut oleh seseorg..huhu
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
CraZyGhOst
Perdana Menteri
Perdana Menteri


Male Post : 293
Birthday : 02/05/1986
Age : 30
IPGM : Perlis
Course : Physical Education
Batch : Julai 2004
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Pendapat anda mengenai Pendidikan Seks   Sat Aug 23, 2008 11:03 am

ingin berkongsi dengan rakan2 kat sini

pernah saya diceramahkan oleh kawan ayah saya pasal ini, cara dia adalah cara dia sebagai seorg ayah mengajar pendidikan seks kepada anak dia....
cara dia: dia boleh berbincang secara terbuka dengan anak dia pasal pendidikan seks...dia sendiri yang mendedahkan video ___ kpd anak dia, dan mengatakan nak tgk boleh cuma bukan tanpa pengetahuannya,...dan dia lebih direct kepada anak-anaknya, x ada selindung apa2
Back to top Go down
View user profile
kayhebat
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 779
Birthday : 10/11/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PJ Major,English Minor
Batch : Julai 2005
Registered : 09/07/2008

PostSubject: Re: Pendapat anda mengenai Pendidikan Seks   Sat Aug 23, 2008 12:07 pm

Ishla...korang ne...sebut jer Pend Seks korang mesti igt pasal seks jer kan???aku dah belajar pon pasal sem2 degree yg lepas...Pend Seks ne sbnrnya dah lama ade dlm silibus pend kesihatan, yg diajar pasal pend seks ialah-struktur organ lelaki dan wanita(macam belajar sains kan?),mengandung,penyakit berjangkit berkaitan seks,akibat dan kesan,ciri2 pelajar LELAKI DAN PEREMPUAN yg dah akil baligh(datang haid dan mimpi basah),langkah2 pencegahan penyakit berjangkit,,,mmm aku rase korang baru paham kot...silibus ne bkn takde...cumer tak pernah diajar oleh guru PJK kiter di sekolah...i hope i do better in PJK lessons....for our future
Back to top Go down
View user profile http://kayhebat.blogspot.com
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Pendapat anda mengenai Pendidikan Seks   Sat Aug 23, 2008 3:08 pm

camtu awat x gune perkataan len je mengantikan mende 2...
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
kayhebat
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 779
Birthday : 10/11/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PJ Major,English Minor
Batch : Julai 2005
Registered : 09/07/2008

PostSubject: Re: Pendapat anda mengenai Pendidikan Seks   Sat Aug 23, 2008 3:49 pm

sebenarnya...disebut sebagai Pendidikan Seksualiti merupakan subtopik di dalam subjek Pendidikan Kesihatan...alahai...masyarakat kita kan suka mengeneralisasikan semua perkara...diorg igt Pendidikan Seksualiti = Pendidikan Seks yg bermaksud mengajar cara-cara melakuakan hubungan dua jenis,bersetubuh dan sebagainya...walahal kedua-dua itu sangat jauh berbeza. Masyarakat kita masih lagi berfikiran ortodoks,streotaip,minda kelas kedua,=yg selalu pemimpin kita bebel kat kita. kita sepatutunya menjadi masyarakat yg selalu thinking out of box,menjadi masy minda kelas pertama dan yg sewaktu dengannya
Back to top Go down
View user profile http://kayhebat.blogspot.com
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Pendapat anda mengenai Pendidikan Seks   Sat Aug 23, 2008 4:22 pm

kite ni sebagai guru or org dewasa paham le..
tapi budak2 ni mane le nk paham...
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
kayhebat
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 779
Birthday : 10/11/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PJ Major,English Minor
Batch : Julai 2005
Registered : 09/07/2008

PostSubject: Re: Pendapat anda mengenai Pendidikan Seks   Sat Aug 23, 2008 4:42 pm

masalahnyer....org dewasa jugakla yg menentang
Back to top Go down
View user profile http://kayhebat.blogspot.com
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Pendapat anda mengenai Pendidikan Seks   Sat Aug 23, 2008 4:47 pm

eh kat paper sume kate menyokong je..
ade menentang ke?
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
kayhebat
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 779
Birthday : 10/11/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PJ Major,English Minor
Batch : Julai 2005
Registered : 09/07/2008

PostSubject: Re: Pendapat anda mengenai Pendidikan Seks   Sat Aug 23, 2008 5:16 pm

i2 selepas diberitahu dan dijelaskan....
sebelumnya tak...eh?syg dari tadi kita dua jer yg berforum kat thread ne...maner yg len ek syg???hehehe
Back to top Go down
View user profile http://kayhebat.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Pendapat anda mengenai Pendidikan Seks   Today at 3:43 am

Back to top Go down
 
Pendapat anda mengenai Pendidikan Seks
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum :: Section Komuniti dan Diskusi :: Isu Semasa Dalam dan Luar Negara-
Jump to: