Portal v2HomeFAQSearchMemberlistMemberlistRegisterLog in

Share | 
 

 Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
syed rosman bin syed alwi
Budak Sekolah
Budak Sekolah


Male Post : 82
Birthday : 01/01/1982
Age : 34
IPGM : ikut la mane pun
Course : JQaf
Batch : julai 2009
Registered : 06/11/2008

PostSubject: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Thu Nov 06, 2008 9:42 pm

sy rasa sudah smp masa utk kita perbincangkan isu yg dapat membangunkan pemikiran dan kredibiliti sebagai seorang bakal guru
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Thu Nov 06, 2008 10:25 pm

owh...begitu ke saudara..

Apa cadangan saudara dan idea saudara. Sila lontarkan boleh kita berbincang dan bertukar-tukar pendapat.

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
sapix
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 203
Birthday : 17/08/1986
Age : 30
IPGM : IPBA
Course : KS/BI
Batch : Julai 2005
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Thu Nov 06, 2008 11:31 pm

isu yg membangunkan pemikiran dan kredibiliti sbg seorang guru?
bagus jugak idea saudara syed rosman.
kita kene memberbanyakkan perbincangan yg menjana minda.
bukan berforum kosong semata2.
sebab aku tgk dalam ni, top topik stiap hari adalah benda2 perbincangan yg x kritikal.
bukan apa,
portal ni dianggap macam portal rasmi ipgm.
kalo orang luar memandang perbincangan kita, apa pulak kata mereka.
..
contoh: tanda2 jatuh cinta, umo brapa nak kawin dan sebagainya.
(no offence)

bukan x boleh, tp lagi best kalo top topic tu adalah perbincangan2 yg best sbg kelompok pemikir....

by da way,
saudara syed,
thread yg ko bukak ni berada ni section yg salah
Laughing
Back to top Go down
View user profile http://sangkunang.blogspot.com/
syed rosman bin syed alwi
Budak Sekolah
Budak Sekolah


Male Post : 82
Birthday : 01/01/1982
Age : 34
IPGM : ikut la mane pun
Course : JQaf
Batch : julai 2009
Registered : 06/11/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Thu Nov 06, 2008 11:40 pm

yg pertama kita kena tetapkan matlamat n niat dulu. matlamat adalah perkara penting dalam aspek perubahan sikap

antara ciri2 matlamat ialah
- boleh di ukur
- spesifik
-realistik
-jangka masa

n yg plg penting berdoa

sy taw ramai bakal guru yg berkelakuan tidak seperti seorang guru

so melalui ape yg saya smpkan dapat membuka balik hati n minda untuk teruskan perjuangan suci ini
Back to top Go down
View user profile
syed rosman bin syed alwi
Budak Sekolah
Budak Sekolah


Male Post : 82
Birthday : 01/01/1982
Age : 34
IPGM : ikut la mane pun
Course : JQaf
Batch : julai 2009
Registered : 06/11/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Thu Nov 06, 2008 11:43 pm

sori sbb sy budak br blaja so xtaw nk bukak kat section

kat skola pondok dulu xde bnd2 gni n kat Al Azhar pn x diajar utk berforum gni. dari awl tahun dulu sy dh perhatikan byk bual kosong
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Thu Nov 06, 2008 11:51 pm

sapix wrote:
isu yg membangunkan pemikiran dan kredibiliti sbg seorang guru?
bagus jugak idea saudara syed rosman.
kita kene memberbanyakkan perbincangan yg menjana minda.
bukan berforum kosong semata2.
sebab aku tgk dalam ni, top topik stiap hari adalah benda2 perbincangan yg x kritikal.
bukan apa,
portal ni dianggap macam portal rasmi ipgm.
kalo orang luar memandang perbincangan kita, apa pulak kata mereka.
..
contoh: tanda2 jatuh cinta, umo brapa nak kawin dan sebagainya.
(no offence)

bukan x boleh, tp lagi best kalo top topic tu adalah perbincangan2 yg best sbg kelompok pemikir....

by da way,
saudara syed,
thread yg ko bukak ni berada ni section yg salah
Laughing

En sapix...matlamat dan hala tuju portal ni mmg la kearah menjadikan seorang guru yang mempunyai karisma dan kreadibiliti yang tersendiri.

Cuba tgok portal ni..Telah disusun dari segi bahan ilmunya, diskusinya, boraknya dan lain-lain lagi. tepulang kepada 173 ahli berdaftar dalam forum ini. Kalau nak ikutkan rationya memang tak ramai lagi untuk berdiskusi dan tak ramai yang aktif. hanya daftar dan kekadang tak pernah masuk balik langsung pun ada. Yang aktif tak sampai 20 orang. Pandangan, idea dan perkongsian ilmu juga tidak mencapah.

Sebab itu la, kalau boleh semua user2 dalam ni aktif baru sdp nak diskusi2 ni...aku suka berdiskusi dari balas2 bende 2..tapi apa yang terselit dari penghantaran off topik2 cam2 la mengeratkan hubungan silaturrahim antara ahli IPGM...Secara tak langsung baru la perkongsian ilmu dan penghantaran ilmu itu dapat diterima dan diadaptasi bersama.

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
sapix
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 203
Birthday : 17/08/1986
Age : 30
IPGM : IPBA
Course : KS/BI
Batch : Julai 2005
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Fri Nov 07, 2008 12:01 am

saya faham bos..

tu cuma pendapat peribadi aku je.
bab2 off topic tu aku pun join jugak.
no offence....
Back to top Go down
View user profile http://sangkunang.blogspot.com/
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Fri Nov 07, 2008 12:28 am

bile ramai yang post baru la boleh tukar2 pendapat...hehe...rileks la...forum semua bermula dari camni...orang kata strategi...

Kalau aku direct buat trus isu2 tanpa off topic 2 aku raser portal ni berkubur dah...

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
kudabesi87
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 351
Birthday : 03/01/1987
Age : 29
IPGM : ip ba
Course : papret intake 07
Batch : julai 05
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Fri Nov 07, 2008 12:31 am

ish2 mmg la..

tp dari satu segi ahli2 forum ni byk yg setia berforum kt sini

excpt aku la sbb klu cuti mmg mls nk online

cuma kdg2 klu post kat isu semasa tu lembap gila nak bgerak

klu bab2 lain laju lak
Back to top Go down
View user profile http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Fri Nov 07, 2008 12:33 am

hahaha..kami ni pompuan..isu2 negara ni mane laa kami amek port..kami kan bakal mak2..hahahaha
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Fri Nov 07, 2008 12:52 am

tapi aku nak betul skit ko cresent blehkan?

Kalau aku la bior la orang rumah aku berpengetahuan skit...tahu la skit2 isu2 negara ni tak de la kene kelentong tong2 je nnt...hehe.

Kita ni bakal pendidik isu-isu semasa perlu banyak baca...Kalau takat baca Utusan Melayu dengan Berita Harian yang korang boleh percaya pasal keputusan bola, 4D, pasal kemalangan. bab2 isu-isu 2 dalam negara ni aku prefer website luar je yang free-parti..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Fri Nov 07, 2008 12:57 am

hahaha..okeh bos!
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
sapix
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 203
Birthday : 17/08/1986
Age : 30
IPGM : IPBA
Course : KS/BI
Batch : Julai 2005
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Fri Nov 07, 2008 1:03 am

betul...
bagi aku orang pompuan pun kene berpengetahuan jugak dalam hal ehwal semasa dan juga politik tanah air serta antarabangsa..
Back to top Go down
View user profile http://sangkunang.blogspot.com/
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Fri Nov 07, 2008 1:13 am

perghh..karam otak aku camni..hahaha
notes pj ngan bm pon aku x masok otak lagik nih..hahaha
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
syed rosman bin syed alwi
Budak Sekolah
Budak Sekolah


Male Post : 82
Birthday : 01/01/1982
Age : 34
IPGM : ikut la mane pun
Course : JQaf
Batch : julai 2009
Registered : 06/11/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Fri Nov 07, 2008 2:42 am

klu nk mudah menghafal amalkn surah ar rahman... insyaallah blh jwb.. sy doakan awk.

walaupn kta bertikam lidah kat cni, xkan la sy xleh nk doakan kebaikan untuk bakal2 guru yg lain
Back to top Go down
View user profile
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Fri Nov 07, 2008 10:39 am

maceh la doakan saya yer..
saya x kate pon awk xleh doakan org len..xde kan?..jgn wat spekulasi sendiri..
kami ni sume menerima kedatangan ahli baru dlm forum ni..
cume 1 la..
lain org..lain cara pemikiran..
jgn samakan diri awak dgn org len..
Allah da cipta setiap org berbeza..
setiap org ade pemikiran dia..

bertikam lidah? yeke awak rase camtu..

syed rosman bin syed alwi wrote:
Gelak: anda sudah tewas. tahukah anda orang yang mengaku kalah adalah org lemah. Ketahanan mental anda rendah. kta br sahaja berdebat[/color] n anda sudah mengaku kalah.

saudari...

[color=blue]kat luar byk lg cabaran, caci maki, sindiran n kutukan yg kita sebagai seorang guru. klu br bermula sudah mengaku kalah, bagai mana utk anda menghadapi cabaran pada masa akan datang.


Memang kebenaran itu kadang2 pahit utk ditelan. biar dibenci asalkan saya dpt menyampaikan kebenaran.

itu pesanan arwah ustaz sy.

sy ambil balek kate2 awak yer sbg QFT..
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
arios
Budak Sekolah
Budak Sekolah


Male Post : 68
Birthday : 27/05/1988
Age : 28
IPGM : IPBA
Course : TESL
Batch : 2006
Registered : 07/11/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Fri Nov 07, 2008 10:51 pm

Pesan imam ghazalie.. ciri2 cikgu yang baik adalah Cikgu yang tidak memperlekehkan ajaran rakan yang lain...

memudahkan pelajaran kpd muridnyer...

menunjukakn contoh tauladan yang baik kpda muridnyer

mengajar dengan ikhlas tanpa mengharapkan bayaran..

aku rase ni lah antara ciri2 yang stiap cikgu kna ader klo nk jadi warga pendidik y berkarisma

tu la antara y ak ingt..
Back to top Go down
View user profile
misskobis
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Female Post : 545
Birthday : 01/11/1986
Age : 30
IPGM : IPDA
Course : PISMP- IPGM (Science)
Batch : Januari 2007
Registered : 13/06/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Sat Nov 08, 2008 12:17 am

Tema perayaan Hari Guru tahun ini ialah `Guru berkualiti aspirasi negara’ merupakan rentetan tema-tema lalu yang menjadi pendorong dan motivasi bagi setiap warga pendidik dalam meneruskan agenda Falsafah Pendidikan Negara.

Guru adalah arkitek sosial yang mempunyai agenda melaksanakan proses pendidikan secara berkesan bagi melahirkan pelajar yang memiliki jati diri, berilmu dan bertakwa.

Dalam proses membina agenda negara ini, guru seharusnya berjiwa besar dan mampan kerana tugas ini adalah sangat kompleks dan mencabar warga guru.

Tanpa guru yang berkualiti, adalah sukar untuk menjayakan sebarang pembangunan dan pembentukan disiplin seperti yang dirancangkan.
Back to top Go down
View user profile
kudabesi87
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 351
Birthday : 03/01/1987
Age : 29
IPGM : ip ba
Course : papret intake 07
Batch : julai 05
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Sat Nov 08, 2008 12:26 am

sokong-sokong
Back to top Go down
View user profile http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
D Ultimate Shah
Budak Tadika
Budak Tadika


Male Post : 34
Birthday : 08/03/1987
Age : 29
IPGM : IPBA
Course : Pengajian sains Soial
Batch : Julai 2005
Registered : 07/11/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Sat Nov 08, 2008 12:27 am

arios wrote:
Pesan imam ghazalie.. ciri2 cikgu yang baik adalah Cikgu yang tidak memperlekehkan ajaran rakan yang lain...

memudahkan pelajaran kpd muridnyer...

menunjukakn contoh tauladan yang baik kpda muridnyer

mengajar dengan ikhlas tanpa mengharapkan bayaran..

aku rase ni lah antara ciri2 yang stiap cikgu kna ader klo nk jadi warga pendidik y berkarisma

tu la antara y ak ingt..

hm....
betul jugak apa yang arios cakap tu.
kadang-kadang aku sendiri pun terfikir,
adakah aku akan menjadi seorang guru yang
bila aku mnegajar di sekolah nanti?
hm... sama2 kita renungkan.
Smile
Back to top Go down
View user profile http://ceritera-shah.blogspot.com/
sapix
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 203
Birthday : 17/08/1986
Age : 30
IPGM : IPBA
Course : KS/BI
Batch : Julai 2005
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Sat Nov 08, 2008 12:32 am

guru yg berkarisma tidak hanya terletak pada markah atau pointer final exam.
guru berkarisma selain cemerlang dalam pelajaran, dia juga berkeupayaan untuk menangkis sebarang cabaran di sekolah dan juga diluar dari pagar sekolah.
tidak semua cikgu atau bakal cikgu yang cemerlang atas kertas, mampu membawa kecemerlangan sama apabila diaplikasikan dalam kehidupan.
kertas tidak sama dengan relialiti.
sebab itu aku x suka apabila guru yang agak 'havoc' atau perangai gila-gila dituduh tidak berkualiti.
kadang2 ada guru yang macam ni lagi berkaliber bila berhadapan dengan masyarakat. pandai bersosial dan bijak menyelesaikan sebarang permasalahan hidup.....
Back to top Go down
View user profile http://sangkunang.blogspot.com/
D Ultimate Shah
Budak Tadika
Budak Tadika


Male Post : 34
Birthday : 08/03/1987
Age : 29
IPGM : IPBA
Course : Pengajian sains Soial
Batch : Julai 2005
Registered : 07/11/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Sat Nov 08, 2008 12:38 am

wah, nampaknya encik sapix sudah bersuara.
bagus2.
Back to top Go down
View user profile http://ceritera-shah.blogspot.com/
ChuckNorris
Bayi Cute
Bayi Cute


Male Post : 9
Birthday : 12/12/1909
Age : 106
IPGM : IPGM cawangan Borneo Utara
Course : of course
Batch : apekebende natang ni??
Registered : 08/11/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Sat Nov 08, 2008 12:41 am

aku seutuju wahai sapix..
yang hebat atas paper/result xsemestinye hebat di dunia nyata
Back to top Go down
View user profile
D Ultimate Shah
Budak Tadika
Budak Tadika


Male Post : 34
Birthday : 08/03/1987
Age : 29
IPGM : IPBA
Course : Pengajian sains Soial
Batch : Julai 2005
Registered : 07/11/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Sat Nov 08, 2008 12:44 am

ChuckNorris wrote:
aku seutuju wahai sapix..
yang hebat atas paper/result xsemestinye hebat di dunia nyata

betul tu.
aku setuju dengan kenyataan ChuckNorris.
Back to top Go down
View user profile http://ceritera-shah.blogspot.com/
arios
Budak Sekolah
Budak Sekolah


Male Post : 68
Birthday : 27/05/1988
Age : 28
IPGM : IPBA
Course : TESL
Batch : 2006
Registered : 07/11/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Sat Nov 08, 2008 12:51 am

tu la klo excellent kt paper jer wtper..
practical fail lak huh.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Today at 3:43 am

Back to top Go down
 
Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum :: Section Komuniti dan Diskusi :: Isu Semasa Dalam dan Luar Negara-
Jump to: