Portal v2HomeFAQSearchMemberlistMemberlistRegisterLog in

Share | 
 

 Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
sapix
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 203
Birthday : 17/08/1986
Age : 30
IPGM : IPBA
Course : KS/BI
Batch : Julai 2005
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Sat Nov 08, 2008 1:39 am

itu yg jadi masalahnya skrang.
ramai yg macam tu.
exam sangat cemerlang, tp nak bercakap bukan main lagi takut.
kalo gi ngan member, tolak menolak pulak
"ko laa cakap"..."nape aku plak, ko laaaa" (dialog biasa)

modul pismp ipgm skrg ni yg memperbanyakkan tempoh ke sekolah termasuk sbe dan praktikum adalah satu langkah yg aku kira satu usaha untuk memantapkan lagi kemahiran berinteraksi bakal2 guru ni
Back to top Go down
View user profile http://sangkunang.blogspot.com/
arios
Budak Sekolah
Budak Sekolah


Male Post : 68
Birthday : 27/05/1988
Age : 28
IPGM : IPBA
Course : TESL
Batch : 2006
Registered : 07/11/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Sat Nov 08, 2008 8:15 pm

Tu dlm modul PISMP..
cm dlm TESL kt tmpat ak msih krang lg bnder cmtu..
sbe cmer ader skali jer..
program luar cm bdan uniform ke kgiatan luar haram xder..

kiteorg cm lbih kpd exam orientated jer..
social skills agak krang la........
Back to top Go down
View user profile
sapix
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 203
Birthday : 17/08/1986
Age : 30
IPGM : IPBA
Course : KS/BI
Batch : Julai 2005
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Sun Nov 09, 2008 8:17 pm

arios wrote:
Tu dlm modul PISMP..
cm dlm TESL kt tmpat ak msih krang lg bnder cmtu..
sbe cmer ader skali jer..
program luar cm bdan uniform ke kgiatan luar haram xder..

kiteorg cm lbih kpd exam orientated jer..
social skills agak krang la........

hehe,
ni satu lagi kos yg macam di manjakan bpg.
xde big, sbe 1x saja, gerko singkat, xde pendedahan dalam pengendalian unit beruniform.
sian korang nanti gi skolah tetiba cekgu besar suruh handle pengakap ke.
naya... kalo yg pernah ada pengalaman masa skolah ok laa jugak.
ok lagi kalo korang buat buat pandai.
yg ni best...
heheh, belom cuba belom tau
Back to top Go down
View user profile http://sangkunang.blogspot.com/
arios
Budak Sekolah
Budak Sekolah


Male Post : 68
Birthday : 27/05/1988
Age : 28
IPGM : IPBA
Course : TESL
Batch : 2006
Registered : 07/11/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Mon Nov 10, 2008 2:44 am

NK wk cmner kunang2 dh dasar BPG cmtu Crying or Very sad

nsib baik la time SBE ak dlu geng ak rjin sket nk tlg2 cikgu kt skolah tuh..
krang2 dapat la gak pendedahan xformal.. wlaupun sket tp ok la drpd xder pndedahan lgsung..
Back to top Go down
View user profile
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Mon Nov 10, 2008 1:08 pm

pd pendapat sy..slh stu cara utk jd seorg guru berkarisma..
kita jgn tkut utk bertnya atau bergaul dgn guru2 yg dh berpengalaman....
mungkin dorg punya pencapaian akademik sekadar sijil perguruan mahupun diploma..tp pengalamn yg dorg ade tu x setanding dgn guru yg berijazah....
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
syed rosman bin syed alwi
Budak Sekolah
Budak Sekolah


Male Post : 82
Birthday : 01/01/1982
Age : 34
IPGM : ikut la mane pun
Course : JQaf
Batch : julai 2009
Registered : 06/11/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Mon Nov 10, 2008 3:09 pm

kita kena bergaul dgn kakitangan sokongan gak selain bergaul dgn guru2 berpengalaman.

sbb kita ikon masyarakat, so peribadi kena unggul n kena baik dgn semua org.

kdg2 dgn kakitangan sokongn ni pun mcm2 ilmu kta leh dpt gak
Back to top Go down
View user profile
kudabesi87
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 351
Birthday : 03/01/1987
Age : 29
IPGM : ip ba
Course : papret intake 07
Batch : julai 05
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Mon Nov 10, 2008 5:56 pm

huh guru ikon masyarakat beb..

bleh bertanding kat majalah maskulin ke majalah remaja ke

(Gelak: contoh post x de motif)
Back to top Go down
View user profile http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Mon Nov 10, 2008 6:51 pm

hmm~kiranya sbg ckgu ni kn baik ngan sume org la..
sbb lain2 org lain pglmn dn pgthuan yg dorg ade..
even mkcik2..dan pkcik2 tukag kebun skola tu pun mcm2 pglmn yg dorg ade..nak2 plak kalo dia dh lme keje kt skola tu..
mcm2 dia tau..xcaya...try tny..kdg2 dorg tu lebih kenal sume ckgu..
hmm~
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
arios
Budak Sekolah
Budak Sekolah


Male Post : 68
Birthday : 27/05/1988
Age : 28
IPGM : IPBA
Course : TESL
Batch : 2006
Registered : 07/11/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Mon Nov 10, 2008 7:09 pm

Aa kn sbab tu cikgu patut ader sifat rendah diri jangan nk idung tinggi jer.. xelok.. Ak pling xleh tgk cikgu y prasan hebat cmtuh
Back to top Go down
View user profile
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Mon Nov 10, 2008 7:16 pm

kalo pasal ckgu yg perasan hebat ni..menurut lecturer sndiri yg bgtau...kebykn pelatih guru yg berijazah yg bersifat demikian...dorg bangga sgt dgn ijazah yg dorg ade tu...sedangkan dorg xtau yg pglmn guru2 lain tu even lctrr yg mengajar dorg tu lebih hebat dari dorg...
menurut lctrr yg berkongsi pglmn nya,siap ade peltih guru yg pndg lctrr ni sebelah mata je...adeh~bila nk sedar diri...kalo dh btol hebat n bangga sgt ngn ijazah yg ade tu..nape mohon msuk nk jd ckgu..??nape x teruskan je keje yg dibangga2kan sgt tu...ended-up bila dh stress dgn keje...masuk jd ckgu..mangsa...??ank bangsa sndiri...
sy tidak mengatakan semua..tp kebanyakan...hanya segelintir shj peltih guru berijazah yg betol2 nk jd ckgu...yg mcm ni bgus...sy sgt respek sorg abg kpli ni..dia mngajar sgt bgus.. Smile dan dia sgt rendah diri dn x kedekut utk kongsi ilmu dia.. Smile
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
D Ultimate Shah
Budak Tadika
Budak Tadika


Male Post : 34
Birthday : 08/03/1987
Age : 29
IPGM : IPBA
Course : Pengajian sains Soial
Batch : Julai 2005
Registered : 07/11/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Mon Nov 10, 2008 10:09 pm

ya betul.

pengalaman adalah ilmu yang lebih baik berbanding dengan sekeping

kertas yang hanya bertittle ijazah.

segulung ijazah tidak mengambarkan efisiensi kerja seseorang.

tambah2 lagi yang baru dapat ijazah.

pendek kata, pengalaman lebih bernilai.
Back to top Go down
View user profile http://ceritera-shah.blogspot.com/
sapix
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 203
Birthday : 17/08/1986
Age : 30
IPGM : IPBA
Course : KS/BI
Batch : Julai 2005
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Tue Nov 11, 2008 2:15 am

ijazah terbaik datangya dari jalanan,
dari pengalaman bercakap dan bersalaman...
Back to top Go down
View user profile http://sangkunang.blogspot.com/
arios
Budak Sekolah
Budak Sekolah


Male Post : 68
Birthday : 27/05/1988
Age : 28
IPGM : IPBA
Course : TESL
Batch : 2006
Registered : 07/11/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Tue Nov 11, 2008 3:19 am

aa btol tu.. dlu slalu cikgu klo grad drpd U slalunyer jarang nk pandang Cikgu2 maktab cm kiter nih.. yer la kn dlu cikgu mktab ni sijil jer n diorg lak ijazah..

tp zaman da brubah. maktab da jd institut n cikgu2 lulusan cni sumer da Ijazah..

pdan muker diorg.. msuk maktab xnk.. xder standard la..
alih2 jelaus lak ngan kiter....

sbab aper 1st kiter ni biasiswa n per2 klo posting, bdak2 maktab dlu la y akn diambil utk isi jwatan guru dsluruh Malaysia nih.. sisa2 tu bru bg kt diorg...
Back to top Go down
View user profile
sapix
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 203
Birthday : 17/08/1986
Age : 30
IPGM : IPBA
Course : KS/BI
Batch : Julai 2005
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Thu Nov 13, 2008 1:21 pm

beza guru maktab/ipgm dengan guru fakulti pendidikan universiti;

maktab: belajar ilmu, aplikasikan, amali berterusan dari segi kepimpinan, pengurusan masa & stress, praktik etika penampilan

universiti: belajar ilmu, tp ruang untuk aplikasi amat terhad, terikat dengan gaya hidup 'campus life', x banyak masa nak berpakaian gaya guru
Back to top Go down
View user profile http://sangkunang.blogspot.com/
arios
Budak Sekolah
Budak Sekolah


Male Post : 68
Birthday : 27/05/1988
Age : 28
IPGM : IPBA
Course : TESL
Batch : 2006
Registered : 07/11/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Fri Nov 14, 2008 8:11 am

tu la diorg xpham naper BPG dhulukan kiter dlu..

lg pn kiter ni kan produk BPG.....

tp ak syorkan agar IPGM jer y kndalikan course Education nih.. bru xtmbl pertindihan jwatan.. klo nk wk degree, master @ PhD, mybe IPGM bleh wk twining program ngan uni local ataupun overc..
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Mon Nov 17, 2008 1:40 pm

klu nak IPGM je keluarkan guru2 memang tak tertampung...sekarang ni guru-guru sekolah menengah diaturkan oleh IPT manakala guru sekolah rendah diatur oleh IPGM (BPG)...so dengan cara itu pertindihan jawatan tidak berlaku dan tanggungjawab mendidik pelajar sekolah rendah lebih berat dan perlukan pelaksaan yang teliti supaya anak-anak baru ni boleh menjadi insan cemerlang bila masuk sekolah menengah nnti..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
kudabesi87
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 351
Birthday : 03/01/1987
Age : 29
IPGM : ip ba
Course : papret intake 07
Batch : julai 05
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Mon Nov 24, 2008 1:08 am

jangan kita cakap padan muka kat bdk2 falkuti pendidikan..

semuanya balik pada hati..ada yang memang betul2 nak jadi cikgu..betul2 la cuma dorang tak dapat masuk ipg @ pun nak try biasiswa kpm..ada gak yg nak jadi cikgu kat skolah2 swasta @ bukak early edu centre..

dari segi pendedahan, kita lebih bertuah sbb kita direct link dgn kpm.. n skrg kptm tgh fight agar bdk2 dr upsi n falkulti pendidikan diberi lebih peluang nak masuk posting n dpat biasiswa

kurikulum kita gak dirangka ikut keperluan sekolah, sbb tu kita mcm2 kursus kena ikut sbb skolah nak guru yg berkebolehan
Back to top Go down
View user profile http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
cekgu_egie
Guru Sekolah
Guru Sekolah


Female Post : 1544
Birthday : 09/01/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : B Ed Science
Batch : Jan 2007
Registered : 18/07/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Wed Nov 26, 2008 1:25 pm

tp skrg IPGM dh start balek aa pgrm sek mngh..
tp tumpang kat u..
still under KPM,...
xfaham tol aku.....
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Wed Nov 26, 2008 6:27 pm

aku pun pelik skit....bilangan guru sebenarnya mmg kurang tapi 2 la...masalah lambat posting masih berlaku...mayb ketidakseimbangan bahagian pentadbiran yang mengawal dan melaksanakan tugas ini.

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
kayhebat
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 779
Birthday : 10/11/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PJ Major,English Minor
Batch : Julai 2005
Registered : 09/07/2008

PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Sun Dec 07, 2008 2:01 am

huhu...pening2...biasela...kerenah birokrasi...klu posting sekaligus teros...bujet utk bg gaji+elaun yg mcm2+bonus,tak cukup...tue pendapat akula...hehehe...yerla....kerajaan kite ne "tak byk duet",kene berjimat cermat...huhuhu
Back to top Go down
View user profile http://kayhebat.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma   Today at 8:02 am

Back to top Go down
 
Idea atau pandangan untuk membangunkan diri supaya dapat jadi bakal guru berkarisma
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum :: Section Komuniti dan Diskusi :: Isu Semasa Dalam dan Luar Negara-
Jump to: