Portal v2HomeFAQSearchMemberlistMemberlistRegisterLog in

Share | 
 

 Firewall!!!

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
CraZyGhOst
Perdana Menteri
Perdana Menteri
avatar

Male Post : 293
Birthday : 02/05/1986
Age : 31
IPGM : Perlis
Course : Physical Education
Batch : Julai 2004
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Firewall!!!   Fri Jun 20, 2008 12:57 am

Firewall Software

* Sunbelt Personal Firewall
* BlackICE PC Protection
* Lavasoft Personal Firewall
* Comodo Firewall Pro / PLUS
* Sygate Personal Firewall
* ZoneAlarm Pro / Free Firewall
* Armor2net Personal Firewall
* Agnitum Outpost Firewall Pro
* PC Tools Firewall Plus
* FortKnox Personal Firewall
* McAfee Personal Firewall Plus
* GhostWall FireWall
* Jetico Personal Firewall / Free
* ThreatFire Pro / Free

Bold: freeware

Note: Only one Personal Firewall should be installed to your system. This also includes the Firewall on Internet Security Suites. Always uninstall one before installing another. System Reboots required. Windows default Firewall should always be disabled when using a Personal Firewall software. Installing more than one Personal firewall could very much corrupt your Internet connection, cause very slow speeds or even corrupt Windows in general.


If you have anything else that you would like to add to this list, please reply to this thread.
Back to top Go down
View user profile
grafitti87
Timb. Menteri Besar
Timb. Menteri Besar
avatar

Male Post : 115
Birthday : 07/06/1987
Age : 29
IPGM : i4p
Course : science
Batch : januari 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: Firewall!!!   Sun Jun 22, 2008 11:30 am

aper fungsi firewall ni ek
Back to top Go down
View user profile http://mrhypo.blogspot.com
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah
avatar

Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 30
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Firewall!!!   Mon Jun 23, 2008 12:30 am

Firewall merupakan sebuah perangkat yang diletakkan antara Internet dengan jaringan internal, Informasi yang keluar atau masuk harus melalui firewall ini.

Tujuan utama dari firewall adalah untuk menjaga (prevent) agar akses (ke dalam maupun ke luar) dari orang yang tidak berwenang (unauthorized access) tidak dapat dilakukan.

Konfigurasi dari firewall bergantung kepada kebijaksanaan (policy) dari organisasi yang bersangkutan, yang dapat dibagi menjadi dua jenis: Apa-apa yang tidak diperbolehkan secara eksplisit dianggap tidak diperbolehkan (prohibitted), Apa-apa yang tidak dilarang secara eksplisit dianggap diperbolehkan (permitted).

Firewall bekerja dengan mengamati paket IP (Internet Protocol) yang melewatinya. Berdasarkan konfigurasi dari firewall maka akses dapat diatur berdasarkan IP address, port, dan arah informasi. Detail dari konfigurasi bergantung kepada masing-masing firewall.

Firewall dapat berupa sebuah perangkat keras yang sudah dilengkapi dengan perangkat lunak tertentu, sehingga pemakai (administrator) tinggal melakukan konfigurasi dari firewall tersebut. Firewall juga dapat berupa perangkat lunak yang ditambahkan kepada sebuah server (baik UNIX maupun Windows NT), yang dikonfigurasi menjadi firewall. Dalam hal ini, sebetulnya perangkat komputer dengan prosesor Intel 80486 sudah cukup untuk menjadi firewall yang sederhana. Firewall biasanya melakukan dua fungsi; fungsi (IP) filtering dan fungsi proxy.

Keduanya dapat dilakukan pada sebuah perangkat komputer (device) atau dilakukan secara terpisah. Beberapa perangkat lunak berbasis UNIX yang dapat digunakan untuk melakukan IP filtering antara lain: ipfwadm: merupakan standar dari sistem Linux yang dapat diaktifkan pada level kernel , ipchains: versi baru dari Linux kernel packet filtering yang diharapkan dapat menggantikan fungsi ipfwadm

Fungsi proxy dapat dilakukan oleh berbagai software tergantung kepada jenis proxy yang dibutuhkan, misalnya web proxy, rlogin proxy, ftp proxy dan seterusnya. Di sisi client sering kali dibutuhkan software tertentu agar dapat menggunakan proxy server ini, seperti misalnya dengan menggunakan SOCKS. Beberapa perangkat lunak berbasis UNIX untuk proxy antara lain: Socks: proxy server oleh NEC Network Systems Labs , Squid: web proxy server.
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM
avatar

Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Firewall!!!   Wed Jun 25, 2008 4:07 pm

firewall ni = dinding berapi.. hehehe untuk tujuan pertahanan..

aku sekarang tgh duna comodo firewall.. dah ramai org recommed aku firewall ni.. dari malaysia sampai la ke russia.. user-friendly tapi untuk permulaan penggunaan firewall ni dia banyak benda kena confirm dan kenkadang menggangu keja kita.. tapi bila firewall ni dah paham.. lama2 makin manja dgn kita.. hehehhe..

firewall yg paling aku benci ialah sonic wall sbb digunakan kat maktab aku ni.. meluat aku.. suma web nak kena block.. sampaikan nak wat asignment pn ssh
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah
avatar

Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 30
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Firewall!!!   Wed Jun 25, 2008 6:47 pm

adib wrote:


firewall yg paling aku benci ialah sonic wall sbb digunakan kat maktab aku ni.. meluat aku.. suma web nak kena block.. sampaikan nak wat asignment pn ssh

aku setuju ngan abang adib...hehe...yang penting firewall ni memudahkan keje untuk defend komputer kita dari serangan2 yng tak berguna...tapi bila dah terlalu strict forum aku pun jadi mangsa..abes sume gambar-gambar dari luar tak leh nak tgk klu de sonicwall ni...
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM
avatar

Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Firewall!!!   Fri Jun 27, 2008 7:22 pm

grafitti87 wrote:
aper fungsi firewall ni ek

untuk dipermudahkan apa yg dikatakan oleh acmay and crazyghost.. firewall ni guna dia nak menghalang hacker untuk menceroboh dan mencuri maklumat dari com kita.. kalau dah diceroboh com kita macam2 dia leh wat. kawal com kita pn leh.. firewall ni jugak boleh menghalang dari sesetengal malware or software dari access the internet...jadinya.. kenalah belajar nak guna firewall ni.. kalau xtau, ia akan menyusahkan tapi kalau dah tau.. menyenangkan sunny
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
CraZyGhOst
Perdana Menteri
Perdana Menteri
avatar

Male Post : 293
Birthday : 02/05/1986
Age : 31
IPGM : Perlis
Course : Physical Education
Batch : Julai 2004
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Firewall!!!   Thu Jul 03, 2008 11:15 pm

setakat ini, zonealarm punya firewall merupakan yang terkuat utk personal pc yang saya pernah pakai, tapi software ini ambil byk resource untuk running
Back to top Go down
View user profile
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM
avatar

Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Firewall!!!   Thu Jul 03, 2008 11:50 pm

ya... dan ada org kata zonealarm dia curi upload maklumat pengguna dan jual pada hacker... xtau la aku betul ke x
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
CraZyGhOst
Perdana Menteri
Perdana Menteri
avatar

Male Post : 293
Birthday : 02/05/1986
Age : 31
IPGM : Perlis
Course : Physical Education
Batch : Julai 2004
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Firewall!!!   Fri Jul 04, 2008 2:03 am

berita itu saya x pernah dengar lagi la, boleh mr adib bagi link untuk berita itu
Back to top Go down
View user profile
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM
avatar

Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Firewall!!!   Fri Jul 04, 2008 2:09 am

berita ni dah lama... xingat dapat mana.. jadinya berita ni mcm khabar angin ja la..
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
Sponsored content




PostSubject: Re: Firewall!!!   

Back to top Go down
 
Firewall!!!
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum :: Security & Privacy-
Jump to: