Portal v2HomeFAQSearchMemberlistMemberlistRegisterLog in

Share | 
 

 gelang magnetik......

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Putra_Aiman
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 634
Birthday : 24/05/1988
Age : 28
IPGM : IP Tuanku Bainun
Course : Pengajian Melayu
Batch : 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: gelang magnetik......   Sun Jun 29, 2008 3:12 am

HUKUM LELAKI MEMAKAI GELANG MAGNETIK

Oleh Ustaz Zainuddin Hashim

Kejahilan dan kedangkalan utk tidak mendalami ilmu agama boleh menyebabkan seseorang itu terikiut-ikut dengan tindakan, penerampilan cara hidup orang kafir.

Musuh Islam merancang termasuk dalam bidang perubatan agar orang Islam terjebak untuk menerima cara yang diperkenalkan. Sebagai contoh mereka menciptakan alat bagi mengurangkan tekanan darah dalam bentuk gelang tangan, bagi orang Islam yang tipis imannya akan menerimanya sebagai satu kaedah perubatan terkini.
Hakikatnya banyak cara lain yang boelh di gunakan, tetapi kerana memakai gelang itu adalah dilarang untuk dipakai oleh lelaki Muslim, maka itulah cara terbaik diperkenalkan oleh musuh agar Muslim dilaknat oleh Allah s.w.t.,apabila dilaknat mereka tidak akan menjadi umat yang kuat untuk menghadapi kemaraan musuh mereka.

Larangan memakai gelang tangan wlpun untuk tujuan kesihatan, telah ditegaskan oleh Rasullulah s.a.w .: Hadis Imran bin Hussein r.a., bahawasanya Rasullulah s.a.w. telah melihat pergelangan tangan seorang lelaki yang memakai gelang yang diperbuat daripada tembaga, maka baginda bertanya kepada lelaki berkenaan.

"Apakah bendanya ini"?Lelaki itu berkata,"Ia adalah gelang perubatan". Rasullulalah bersabda,"Sesungguhnya benda itu tidak memberi apa-apa(faedah wlpun utk tujuan perubatan),buangkan benda itu drp. diri anda, jika sekiranya anda mati dan benda itu ada pada diri anda, maka anda tidak akan berjaya (selamat) untuk selama-lamanya." Hadis Sahih yg ke-19,885 Riwayat Imam Ahmad.

Pemakaian gelang pada hari ini, melibatkan ustaz2,pegawai2 kerajaan, menteri2 bahkan perdana menteri sekali pun...sesungguhnya mereka semua telah tertipu dengan perancangan musuh yang mahu menghancurkan pegangan akidah umat Islam.

Di Malaysia trend ini bermula di mana gelang hitam diberikan sebagai hadiah orang yang baru balik dari Mekah.Sekarang ini dibenarkan oleh Tabung Haji kepada jemaah haji apabila berada di Tanah Suci supaya faktor mudah di kenali atau sebarang kes hilang , kemalangan dsb.

Jenis-jenis gelang yang di haramkan bagi lelaki:-
1) Gelang Kayu koka
2) Gelang Kristal
3) Gelang Tasbih
4) Gelang Getah plastik
5) Gelang Besi magnet
6) Gelang Besi Tabung Haji (apabila berada di Malaysia)

Jenis2 gelang yang diharuskan:-
1) Gelang pesakit semasa berada di hospital (di tanda nama pesakit dan wad)
2) Gelang pesalah/penjenayah (dipakai oleh penjenayah yg telah di tangkap polis)
3) Gelang kaki bagi pesakit gila/jiwa.

Sekiranya ada yang hendak pakai sangat, maka dia hendaklah berusaha menjadi salah satu daripada 3 golongan ini.

wallhualam.

Ustaz Zainuddin Hashim
Back to top Go down
View user profile
kudabesi87
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 351
Birthday : 03/01/1987
Age : 29
IPGM : ip ba
Course : papret intake 07
Batch : julai 05
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Sun Jun 29, 2008 2:23 pm

nampak stylo dow hehe..

ramai gak pakai..

tp ramai yang pakai sebab style la esp yg muda-muda

lol!
Back to top Go down
View user profile http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
grafitti87
Timb. Menteri Besar
Timb. Menteri Besar


Male Post : 115
Birthday : 07/06/1987
Age : 29
IPGM : i4p
Course : science
Batch : januari 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Sun Jun 29, 2008 3:45 pm

kalau sebab sakit...ok la kan
aku pun pakai gak...
tapi dah benti
sebab x dak kesan pun
Back to top Go down
View user profile http://mrhypo.blogspot.com
Putra_Aiman
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 634
Birthday : 24/05/1988
Age : 28
IPGM : IP Tuanku Bainun
Course : Pengajian Melayu
Batch : 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Sun Jun 29, 2008 4:21 pm

yeah...sbb tu aku anti sgt dengan gelang ni..

ada gelang ni yg juai puluh2 ringgit kat pasar malam...tu bukan yg asli..

paksu aku beli dekat seribu lebih yg asli punya...

lagipun gelang ni lum ada bukti yg betul2 sahih ttg kebekersanannya
Back to top Go down
View user profile
kudabesi87
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 351
Birthday : 03/01/1987
Age : 29
IPGM : ip ba
Course : papret intake 07
Batch : julai 05
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Sun Jun 29, 2008 11:14 pm

betul yg original ada dekat seribu gak..

pak cik aku pye da 800 lebey..

Laughing

yg murah tu bukan magnet kot..
Back to top Go down
View user profile http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
Putra_Aiman
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 634
Birthday : 24/05/1988
Age : 28
IPGM : IP Tuanku Bainun
Course : Pengajian Melayu
Batch : 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Mon Jun 30, 2008 2:57 am

itu besi buruk derang curi tgh2 malam...kilat2 polish2 sikit...jdlaa gelang magnetik versi pasar malam...
Back to top Go down
View user profile
mat tembak
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 383
Birthday : 31/03/1987
Age : 29
IPGM : i3p
Course : mt
Batch : julai05
Registered : 30/06/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Mon Jun 30, 2008 8:42 pm

hatta utk tujuan perubatan ttapi mnyerupai berlainan jantina dari segi berhias....haram...siap sebut glang tu lagi...spesifik...
imam masjid tpi maktab aku umum time aku p jumaat...aku kaki masjid...aku dgr la... Laughing
Back to top Go down
View user profile
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Mon Jun 30, 2008 10:34 pm

ajie wrote:
hatta utk tujuan perubatan ttapi mnyerupai berlainan jantina dari segi berhias....haram...siap sebut glang tu lagi...spesifik...
imam masjid tpi maktab aku umum time aku p jumaat...aku kaki masjid...aku dgr la... Laughing

imam tu mazhab apa tuh??.. rasa mcm kat pelis ja nih...sila terangkan dgn lebih jelas arjieeee
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
kudabesi87
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 351
Birthday : 03/01/1987
Age : 29
IPGM : ip ba
Course : papret intake 07
Batch : julai 05
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Mon Jun 30, 2008 11:59 pm

Putra_Aiman wrote:
itu besi buruk derang curi tgh2 malam...kilat2 polish2 sikit...jdlaa gelang magnetik versi pasar malam...

wahaha aku cukup anti orang curi besi nih..

dorang ni da melampau..bukan cari besi buruk

tp curi besi baru

klu kat sini..abih penutup longkang dbkl tu kena curik..da la lubang besar kalau jatuh tak tau la

lol! Belia Benci Pencuri
Back to top Go down
View user profile http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Tue Jul 01, 2008 3:06 pm

hahaha.. tu la org kata.. kreatif x bertempat...
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
Putra_Aiman
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 634
Birthday : 24/05/1988
Age : 28
IPGM : IP Tuanku Bainun
Course : Pengajian Melayu
Batch : 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Wed Jul 02, 2008 7:10 pm

adib wrote:
ajie wrote:
hatta utk tujuan perubatan ttapi mnyerupai berlainan jantina dari segi berhias....haram...siap sebut glang tu lagi...spesifik...
imam masjid tpi maktab aku umum time aku p jumaat...aku kaki masjid...aku dgr la... Laughing

imam tu mazhab apa tuh??.. rasa mcm kat pelis ja nih...sila terangkan dgn lebih jelas arjieeee

wahabi kot..huhu..

opss lupa..perlis darusunnah..
Back to top Go down
View user profile
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Wed Jul 02, 2008 8:12 pm

Razz yg tu..aku no komen aiman... xdak idea... hahahaha... tapi rasa2 aku mufti negeri perlis yg pertama2 sekali kuarkan larangan pakai gelang besi tu...
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
Putra_Aiman
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 634
Birthday : 24/05/1988
Age : 28
IPGM : IP Tuanku Bainun
Course : Pengajian Melayu
Batch : 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Sat Jul 05, 2008 7:02 pm

mufti dia org kt maktab aku ni...kot bukit mertajam jaa...

btoi kaa dia??

tp ustaz ravi lak kata boleh...huhu...

ikut laa jumhur ulama...
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Sun Jul 06, 2008 1:43 am

entah la...aku pun kekadang confius..sorang kata boleh...sorang kata tak boleh....tiada permuafakatan..
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
smard_htyt87
Bayi Cute
Bayi Cute


Female Post : 7
Birthday : 05/10/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : SCIENCE
Batch : Januari 2007
Registered : 14/06/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Sun Jul 06, 2008 4:07 pm

zaman sekarang ni mcm2 pendapat...
tapi... kalau nak selamat... pegang satu perkara ni...
apa saja yang kita buat... mesti berpandukan kpd Al-Quran n hadith nabi kita...
InsyaALLAH.... semuanya akan baik...
Back to top Go down
View user profile
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Sun Jul 06, 2008 5:57 pm

tp kn..btol ke gelang tu ade kesan...??
konpius..konpius..
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
al khawarizmi
Budak Tadika
Budak Tadika


Male Post : 26
Birthday : 13/04/1987
Age : 29
IPGM : IPIP
Course : MT/BI
Batch : Julai 2007
Registered : 23/07/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Thu Jul 24, 2008 3:44 pm

sebelum pakai, cuba kembali kepada niat kita..
kenapa perlu pakai gelang itu?
untuk lancarkan pengaliran darah..apakah tiada cara lain selain cara yang mendatangkan was-waas kpd kita sendiri?
bukankah was-was itu bisikan syaitan?
tak taukah kita bahawa golongan yahudi memakai gelang hitam ditangan?
tak sedarkah kita bahawa apa sahaja yang menyamai yahudi itu hukumnya HARAM?
Back to top Go down
View user profile
misskobis
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Female Post : 545
Birthday : 01/11/1986
Age : 30
IPGM : IPDA
Course : PISMP- IPGM (Science)
Batch : Januari 2007
Registered : 13/06/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Thu Jul 24, 2008 3:54 pm

hmm..bkn nk kate la..kte tgok membe kte pkai gelang tu mcm xde kesan seperti yg diwawarkan pn..jdi keraguan tu mmg di thp yg tggi skg ni...
Back to top Go down
View user profile
al khawarizmi
Budak Tadika
Budak Tadika


Male Post : 26
Birthday : 13/04/1987
Age : 29
IPGM : IPIP
Course : MT/BI
Batch : Julai 2007
Registered : 23/07/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Thu Jul 24, 2008 4:47 pm

kembalilah kepada niat asal kita knp ingin memakai gelang tersebut..
org kata untuk mengalirkan perjalanan darah..
tapi....
adakah sudah tiada jln lain untuk mengalirkan perjalanan darah?
apakah dgn tidak memakai gelang tersebut akan memudaratkan kita?
kenapa perlu melakukan perkara yang mendatangkan was-was kepada kita?
lupakah kita bahawa was-was itu bisikan syaitan?
tidak taukah kita bahawa yahudi memakai gelang warna hitam di tangan bg lelaki?
bukankah perbuatan yang menyerupai yahudi itu merupakan sesuatu yang haram?
Back to top Go down
View user profile
Putra_Aiman
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 634
Birthday : 24/05/1988
Age : 28
IPGM : IP Tuanku Bainun
Course : Pengajian Melayu
Batch : 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: gelang magnetik......   Thu Jul 24, 2008 4:51 pm

kesimpulannya sapa2 yg sedaq dh boleh laa teguq member2 tu...yg mana yg ghasa nk style sgt...suh depa pakai gelang getah jaa...sbb jrg org buat...msti stylo punya kalau pakai...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: gelang magnetik......   Today at 7:32 pm

Back to top Go down
 
gelang magnetik......
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum :: Section Komuniti dan Diskusi :: Perbincangan Agama-
Jump to: