Portal v2HomeFAQSearchMemberlistMemberlistRegisterLog in

Share | 
 

 10 cara kekalkan persahabatan

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
grafitti87
Timb. Menteri Besar
Timb. Menteri Besar


Male Post : 115
Birthday : 07/06/1987
Age : 29
IPGM : i4p
Course : science
Batch : januari 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: 10 cara kekalkan persahabatan   Mon Jun 30, 2008 5:11 am

1) Pilih orang yang mempunyai minat yang sama seperti anda supaya anda mempunyai persamaan, tetapi jangan mengetepikan orang yang langsung tidak mempunyai persamaan dengan anda, bersikap terbuka baik untuk anda.

2) Ingatlah pada satu pedoman penting iaitu berlaku baik terhadap orang lain sebagaimana anda suka diperlakukan. Sekiranya anda menghormati orang lain, orang lain akan menghormati anda juga.

3) Sedarlah bahawa tiada siapa yang sempurna, setiap orang mempunyai sifat-sifat aneh dan kecacatan, dan menerima kecacatan antara satu sama lain adalah kunci persahabatan yang baik.

4) Hargai pendapat satu sama lain.

5) Sedarlah bahawa kawan yang rapat sekalipun tidak dapat bersama 24 jam. Bina minat-minat yang lain dan jangan cemburu apabila kawan anda mempunyai minat-minat yang lain juga.

6) Komunikasi sangat penting, kawan anda tidak boleh membaca fikiran anda. Sekiranya ada sesuatu yang menjejaskan persahabatan anda, beritahulah.

7) Jangan biarkan faktor luaran seperti tekanan (stress) menjejaskan persahabatan anda. Kawan yang baik akan membenarkan anda melepaskan perasaan kepada mereka, tetapi jangan hanya mempergunakan mereka untuk melepaskan
perasaan ... dan sebagai balasan anda sepatutnya bersedia untuk mendengar luahan perasaan mereka pula.

Cool Belajar daripada satu sama lain.

9) Jangan mengata di belakang kawan anda.
Back to top Go down
View user profile http://mrhypo.blogspot.com
CraZyGhOst
Perdana Menteri
Perdana Menteri


Male Post : 293
Birthday : 02/05/1986
Age : 30
IPGM : Perlis
Course : Physical Education
Batch : Julai 2004
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Mon Jun 30, 2008 8:38 pm

tambah 10) ketelusan sesama rakan
Back to top Go down
View user profile
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 12:21 pm

hmm..sahabat?
dl aku ade 2org sahabat..
minat kitorg mmg b'beza..
last2
1 betray aku..1 more kate rase 'bebas'
uihh..mmg pedih..
past is past..

at least aku still lg de 6org sahabat time skola men dl..
kitorg still contact each other even ade yg kat us, perak, shah alam..
minat yg same mmg diperlukan..naseb kitorg ni satu kepala..
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 4:37 pm

sahabat...
susah woo nk carik org yg bleh jadi kawan ni..
nak carik yg btol kamceng..
satu kepala..yg kalo gurau2 ni x cepat sgt terasa hati..

aku byk gak pengalaman pasal kwn2 ni..
ade gak yg dah kena blacklist dlm idup aku..sbb dorg buat mcm2 kat aku..
tp papepun..life must go on..bak kata crescent..past is past..
totally agree...

penah skali aku menangis truk sbb kwn aku ckp ayat yg sgt2 menyakitkan hati aku..
sdey gler sb aku da anggap dia mcm sedara..dia bleh lpas ckp camtu jek..
yg plg best nye..bleh buat innocent je..sbr je la..
aku pun dah mls nk rapat2 sgt dah...so..jd kwn2 biase je ar..

satu je kelemahan aku klau b'kwan ni aku susah nk lawan balik apa yg dorg ckp..
aku slalunye diamkn diri..pendam je dlm hati..hmm...
sbb prinsip aku klau terasa hati ni ngn kwn2 ni: diam tu lebih baik..
sbb klau kita balas apa yg dia ckp..dia plak yg akan rasa apa yg kita rasa n mungkin lebih truk..sbb bagi aku kata2 yg menyakitkan hati lagi truk dari kecederaan fizikal..

alhamdulillah la..lpas kejadian kwn aku ckp aku mcm tu..aku dah semakin matang dlm buat keputusan..kita kena fikir sblum ckp...sbb akibat drpd kata2 kita tu..buruk padah nye..

mak aii..panjang nyer kesah aku..ade lg kesah best..
tp nnt aku share lg eh.. Smile
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
Nurzahira
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2427
Birthday : 22/09/1987
Age : 29
IPGM : IPBA
Course : PISMP
Batch : Julai 2005
Registered : 03/07/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 4:41 pm

ada tips x mcmana nk tegur membe kita dgn cra yg paling halus + baik spy dia x terasa dgn kita???
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/chekgusiti
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 4:48 pm

hmm...xtau la zahira..
sbb org ni laen2...
sesetengah org bleh terima secara terbuka..
plg susah nk tegur org yg plg rapat ngn kita..
tp kalau dia btol2 kwn kita..
n rasa dia boleh terima..
cuba ckp ngn dia face-to-face..berdua je..
jgn libat dgn ramai org..
pastu..sblum ckp tu..mintak izin dlu..
mcm "aku nk ckp benda ni..tp jnji jgn marah.."
klau kwn kita tu ckp ok..then go on la..
kalu nmpk laen mcm je..better jgn..
tkut rosakkn hubungan kita ngn dia..
hmm..kdg2 khidmat pihak ketiga pun bleh pkai..
tp phak ketiga ni kena org yg btol2 blhe percaya la..
kang x pasal2 jd sbb dia laen plak..

hmm..harap2 bleh bantu anda..walaupun xbyk..
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
mazlindaadnan
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Female Post : 706
Birthday : 02/01/1986
Age : 30
IPGM : IPBA
Course : PPPRPET KS/BI
Batch : JANUARI 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 4:53 pm

huhu..mmg aku rs klu dia kwn kita mst dia blh terima.tp,dlm ati dia mst ada gak sekelumit rs x best tu kan..
aku mmg x suka sound2,even tegoq dgn cara halus pn aku x minat.
style aku..abaikan jaaa...

*mmg x berupaya nk kekalkan persahabatan tips aku tu*

scratch
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/linedabesh
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 4:55 pm

tp aku pun srupa cam hg gak la line..
jenih biaq ja,..
sndiri terasa...diam ja..

Razz
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
Nurzahira
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2427
Birthday : 22/09/1987
Age : 29
IPGM : IPBA
Course : PISMP
Batch : Julai 2005
Registered : 03/07/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 5:00 pm

tp kan kdg2 kalo kita tegur slumber je pun boleh gak kan???
guna cr halus or baik ni kdg2 x berkesan sgt...

*aku slalu wat mcm ni kat org (teruknya aku ni rupanya)*
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/chekgusiti
mazlindaadnan
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Female Post : 706
Birthday : 02/01/1986
Age : 30
IPGM : IPBA
Course : PPPRPET KS/BI
Batch : JANUARI 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 5:02 pm

paan1904 wrote:
tp aku pun srupa cam hg gak la line..
jenih biaq ja,..
sndiri terasa...diam ja..

Razz


hahaha..camtu br cool kan paan?

peace..
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/linedabesh
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 5:25 pm

skrg aku ni malas nk bersahabat...
aku kawan je ngan sesape..cukop le penat2 aku sayang sahabat aku tup2 di betray nye aku..aihh pedih2
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Nurzahira
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2427
Birthday : 22/09/1987
Age : 29
IPGM : IPBA
Course : PISMP
Batch : Julai 2005
Registered : 03/07/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 5:28 pm

siannya kat crescent...
mmg pedih kn betray dgn kwn ni...
nk2 pulak kita syg dia...
hmmm
redha je la...
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/chekgusiti
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 5:29 pm

tau xpe..sedih2..tapi aku kawan balek ngan 2 org ex-sahabat aku 2..
benci pon sayang kat diorg ade lagik..hehe
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Nurzahira
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2427
Birthday : 22/09/1987
Age : 29
IPGM : IPBA
Course : PISMP
Batch : Julai 2005
Registered : 03/07/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 5:32 pm

aik leh lak kwn blik...
beknya...
kalo aku amik ms yg sgt2 lm kot...(jahat gak aku ek)
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/chekgusiti
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 5:39 pm

ex-huzmetku yg wat hal dl pon banyak mslh smp parents campor tgn..<--dasat2
amek mase gak la nk kwn balek ngan dia..
disebabkan aku ngan dia dok se'claz so aku bertindak secara profesional bile ade asgmnt yg kitorg kene wat together..
so at the end..kwn balek~~huhu
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Nurzahira
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2427
Birthday : 22/09/1987
Age : 29
IPGM : IPBA
Course : PISMP
Batch : Julai 2005
Registered : 03/07/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 5:43 pm

aku de gduh dgn sorg ni tp bkn shbt la..
kwn je..
dh dkt 3 taun rsnya x ckp..
kalo ckp pun ckit sgt n pntg2 je or terpksa...
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/chekgusiti
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 6:05 pm

aku de satu cite ni time skola men dl..
dulu aku de la sorg kwn ni..mmg kamceng abes laa
satu ari, aku nengok dia slalu mengelakkan diri ngan aku..
sampaikan ade mesyurat dorm <--agak lawak la coz sume prasan kitorg x b'ckp

akak senior 1 : ni nape korg gado2 nih
akak senior 2 : xbaek tau gado2..korg kan kwn yg kamceng...nak le tgk korg dua ni happy je
me : bukan saya yg mulekan kak
akak senior 1 & 2 : [trus pandang kwn]
kwn : err saya xsuke dia kak..slalu copycat brg saya..
me : [xpuas hati ngan jwpn diberi]..err ulang balek? [dahi berkerut]
kwn : ko slalu tiru aku..sume nk same ngan aku..
me : bg sket contoh pe dia yg aku tiru ko
kwn : syampu, ubat gigi
me : .............[xterkate]
akak senior 1 & 2 : ...............[speechless] ok skrg sume leh bersurai..

wakakaka lawak btol..
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 6:18 pm

tp btol la...dah nama kawan ni..
gadoh2...terasa hati pun..kita akan tetap stil kwn ngn dorg..
hmm...nak2 nyer kalau dorg tu classmate kita..
nak x nak kena ngadap muka dorg gak..
tp kn ade la kwn aku ni bg tips..
first step utk kita lupakan perkara yg menyakitkn ati..
especially klau kwn2 kita bt kita sakit ati..
the thing is "forgiveness"
bila kita da maaf kn dia sepnuh ati kta..
lbih mudah utk kita lupakan ape yg dia dah buat kt kita..
but it takes time..
i do take a lot of time to forgive and forget what my friends did to me...
Smile
apepun kena slalu ingt..
life must go on..be positive.. Smile

kwn tu pnting..tp kdg2 tu sorg2 pun best jgk..
senang nk gi mn2..xyah nk terikat ngn sape2..
ikut ske ati kte je mn nak gi..
mcm aku skrg.. hehe..

kawan aku yg sgt2 baik=sahabat aku xde dekat ngn aku..
tp wlaupun jauh..still leh contact n jmpe..
bila aku ade pape mslh aku gi jmpe dorg..

n yg paling best..sahabat aku yg plg best is....
my mom..sume aku share ngn ibu aku... Smile
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
Nurzahira
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2427
Birthday : 22/09/1987
Age : 29
IPGM : IPBA
Course : PISMP
Batch : Julai 2005
Registered : 03/07/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 6:25 pm

aku sbnrnya dh xde prasaan mrh tuh..
dh boleh nk baik blik dgn dia...
kalo dia yg xnk apa leh buat...
biar je la...

shbt aku pun jauh dr aku tp km still contact2 lg..
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/chekgusiti
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 6:33 pm

xpe la kalo dia xnk lgi..
yg pnting ko dah ok.. Smile
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
Nurzahira
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2427
Birthday : 22/09/1987
Age : 29
IPGM : IPBA
Course : PISMP
Batch : Julai 2005
Registered : 03/07/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 6:36 pm

hmmm....
stakat ni dh ok...
malas nk lyn dh...
dia pun dh xde org nk kwn sgt dgn dia...
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/chekgusiti
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 6:38 pm

uihh da xde org nk kwn sgt ngan dia??
huiishh dasat
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Nurzahira
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2427
Birthday : 22/09/1987
Age : 29
IPGM : IPBA
Course : PISMP
Batch : Julai 2005
Registered : 03/07/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 6:54 pm

blsan kot utk dia...
biar la dia...
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/chekgusiti
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 9:41 pm

Nurzahira wrote:
blsan kot utk dia...
biar la dia...

wakakaka rilex2
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Sun Jul 06, 2008 10:54 pm

Nurzahira wrote:
aku de gduh dgn sorg ni tp bkn shbt la..
kwn je..
dh dkt 3 taun rsnya x ckp..
kalo ckp pun ckit sgt n pntg2 je or terpksa...

aku pn ada gak jadi mcm tu.. dari start awal masuk ppprpet dulu start Gadoh 2..
sekarang dah ok skit...
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
Sponsored content




PostSubject: Re: 10 cara kekalkan persahabatan   Today at 3:45 am

Back to top Go down
 
10 cara kekalkan persahabatan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum :: Section Komuniti dan Diskusi :: Pengetahuan Am-
Jump to: