Portal v2HomeFAQSearchMemberlistMemberlistRegisterLog in

Share | 
 

 Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
grafitti87
Timb. Menteri Besar
Timb. Menteri Besar


Male Post : 115
Birthday : 07/06/1987
Age : 29
IPGM : i4p
Course : science
Batch : januari 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Mon Jun 30, 2008 5:20 am

Makan adalah perkara penting untuk meneruskan kesinambungan hidup, namun persoalannya, dakah makanan yang kita makan setiap hari itu benar-benar sihat?

1. Yogurt
Manfaat Ekstra: Menguatkan tulang, meningkatkan daya tuhan tubuh.
Kenapa perlu minum yogurt? yogurt mengandungi banyak bakteria baik yang berfungsi untuk mengusir bakteria jahat di permukaan usus, meningkatkan daya tahan tubuh dan melindungi tubuh daripada serangan penyakit. Pun begitu, tidak semua yogurt mengandungi bakteria baik, jadi sebelum membeli pastikan labelnya tertulis 'mengandungi kultur yang hidup dan aktif' agar menfaatnya dapat di nikmati oleh tubuh.

2. Tomato
Manfaat Ekstra : Melawak kanser, kesihatan jantung, meningkatkan daya tahan tubuh.
Kenapa harus makan tomato? warnanya yang merah mengandungi banyak likopen yang kaya antiokjsidan, bahkan penyelidikan menunjukkan bahawa, makanan yang kaya likopen dapat menurunkan risiko penyakit paru-[aru, kanser prostat, kanser kulit serta kanser usus dan pengumpulan plak di pembuluh darah.

3. Lobak Merah
Manfaat Ekstra: Meningkatkan daya tahan, menajamkan penghlihatan, sebahagian besar buah dan sayuran berwarna kuning, merah atau oren kaya dengan karotenoid yang mampu mengurangkan risiko penyakit dan rheumatiod arthritis.

4. Blueberry
Manfaat Ekstra: Meransang kerja otak serta meningkatkan kesihatan jantung.
Kenapa harus makan bluekerry? buah ini kaya antioksida, ia dipercayai dapat mencegah beberapa jenis penyakit dan juga meningkatkan daya ingatan. Penyelidan menunjukkan bahawa bluberry kaya dengan serat, vitamin A dan C.

5. Soya hitam
Manfaat Ekstra: Pertumbuhan otot, merangsangkan kerja otak, kesihatan jantung, semua soya bagus untuk kesihatan jantung. sementara itu, soya hitam pula mempunyai keistimewaan dan khasiat yang tersendiri iaitu dapat meningkatkan daya ingatan.
Kenapa? kacang siya hitam kaya dengan antosianin, iaitu sejenis antioksida yang telah terbukti dapat memperbaiki fungsi otak. Setengah cawan soya hitam mengandungi 8gram protein dan 7.5 gram serat dan rendah kalori.

6. Gandum
Manfaat ekstra: pertumbuhan otot, merangsang otak, kesihatan jantung, selain kaya dengan khasiat, gandung juga mengandungi serat tinggi yang larut air. di mana ia berfungsi untuk menurunkan risiko serangan jantung. selain itu, gandung juga kaya dengan karbohidrat.

7. Bayam
Manfaat ekstra: Meningkatkan pertumbuhan otot, kesihatan jantung, menguatkan tulang dan meningkatkan ketajaman penghlihatan, bayam kaya dengan asid lemak omega 3 dan folat yang membantu menurunkan risiko doserang beberapa jenis penyakit. walaupun is sekadar sayuran berwarna hijau, namun bayam dipercayai amat berkhasiat untuk meningkatkan tenaga lelaki.
Back to top Go down
View user profile http://mrhypo.blogspot.com
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 30
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Mon Jun 30, 2008 5:45 am

2. Tomato
Manfaat Ekstra : Melawak kanser, kesihatan jantung, meningkatkan daya tahan tubuh.
Kenapa harus makan tomato? warnanya yang merah mengandungi banyak likopen yang kaya antiokjsidan, bahkan penyelidikan menunjukkan bahawa, makanan yang kaya likopen dapat menurunkan risiko penyakit paru-[aru, kanser prostat, kanser kulit serta kanser usus dan pengumpulan plak di pembuluh darah.


Aku mmg suke tomato...klu de tomato mmg aku cari sampai ke lubang cacing walaupun tomato 2 tinggal ciput...tetap aku sapu...
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
grafitti87
Timb. Menteri Besar
Timb. Menteri Besar


Male Post : 115
Birthday : 07/06/1987
Age : 29
IPGM : i4p
Course : science
Batch : januari 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Mon Jun 30, 2008 5:49 am

wahhh...
patut xtive jer
Back to top Go down
View user profile http://mrhypo.blogspot.com
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Mon Jun 30, 2008 2:42 pm

aku makan suma jenis sayur.. kecuali kangkung ja.. kahkahkah... aku ada pengalaman buruk tentang kangkung..
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
grafitti87
Timb. Menteri Besar
Timb. Menteri Besar


Male Post : 115
Birthday : 07/06/1987
Age : 29
IPGM : i4p
Course : science
Batch : januari 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Mon Jun 30, 2008 3:56 pm

yeke...
ape pengalamnanye? Razz
Back to top Go down
View user profile http://mrhypo.blogspot.com
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Mon Jun 30, 2008 4:51 pm

dulu masa aku sek men. kantin asrama aku wat sayur kangkung masak kicap.. baru ja aku nak balun.. ada beberapa utas cacing dalam batang kangkung tu.. perghhhhh.. serik aku nak makan dahh...bila try makan ja.. dah rasa x sesedap dulu...
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
CraZyGhOst
Perdana Menteri
Perdana Menteri


Male Post : 293
Birthday : 02/05/1986
Age : 30
IPGM : Perlis
Course : Physical Education
Batch : Julai 2004
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Tue Jul 01, 2008 12:02 am

grafitti87 boleh x tambah sumber artikal diatas, boleh jugak kalau saya atau org lain nak rujuk site itu
Back to top Go down
View user profile
kudabesi87
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 351
Birthday : 03/01/1987
Age : 30
IPGM : ip ba
Course : papret intake 07
Batch : julai 05
Registered : 29/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Tue Jul 01, 2008 12:09 am

aku makan nasi hari-hari Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://www.malayneum-kudabesi.blogspot.com
grafitti87
Timb. Menteri Besar
Timb. Menteri Besar


Male Post : 115
Birthday : 07/06/1987
Age : 29
IPGM : i4p
Course : science
Batch : januari 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Tue Jul 01, 2008 12:11 am

okey....akan diusahakan
sal dah x ingat kat mane dapat
Back to top Go down
View user profile http://mrhypo.blogspot.com
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 30
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Tue Jul 01, 2008 1:21 am

ni kira cedok yang dulu2 la ni ek...hehehe
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
grafitti87
Timb. Menteri Besar
Timb. Menteri Besar


Male Post : 115
Birthday : 07/06/1987
Age : 29
IPGM : i4p
Course : science
Batch : januari 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Tue Jul 01, 2008 1:23 am

lebeh kurang mcm tuh la
tapi....ade baek nye jugak kan
untuk kite sume Smile
Back to top Go down
View user profile http://mrhypo.blogspot.com
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Wed Jul 02, 2008 4:07 pm

yaaaa.. baekkkk punyaaaa
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
Putra_Aiman
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 634
Birthday : 24/05/1988
Age : 28
IPGM : IP Tuanku Bainun
Course : Pengajian Melayu
Batch : 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Wed Jul 02, 2008 6:53 pm

wajib makan bendi...atau aku pggei kacang lendiaq...
Back to top Go down
View user profile
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Wed Jul 02, 2008 8:01 pm

Putra_Aiman wrote:
wajib makan bendi...atau aku pggei kacang lendiaq...

cukup khlolakholah dia nii.... kedah pekat piau ni... heheheheee
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
CraZyGhOst
Perdana Menteri
Perdana Menteri


Male Post : 293
Birthday : 02/05/1986
Age : 30
IPGM : Perlis
Course : Physical Education
Batch : Julai 2004
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Wed Jul 02, 2008 8:16 pm

makan tempe, sedap tau, terutama yg dibuat di teluk intan punya, my member punya family yg buat
Back to top Go down
View user profile
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Wed Jul 02, 2008 8:32 pm

tempe ni buat daripada soya kan???... sedap ooo kalau masak dgn ikan bilis wat masak pedas... slurpppppp... terliur aku...tapi tempe ni memang makanan kehihatan ke ghost?
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
grafitti87
Timb. Menteri Besar
Timb. Menteri Besar


Male Post : 115
Birthday : 07/06/1987
Age : 29
IPGM : i4p
Course : science
Batch : januari 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Thu Jul 03, 2008 12:09 am

yup...tempe ni memang sedap
tapi ak biase dengaq la kan
soya x bek untuk laki
betul ke?
Back to top Go down
View user profile http://mrhypo.blogspot.com
Putra_Aiman
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 634
Birthday : 24/05/1988
Age : 28
IPGM : IP Tuanku Bainun
Course : Pengajian Melayu
Batch : 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Thu Jul 03, 2008 2:43 am

tempe aku suka ratah...
Back to top Go down
View user profile
CraZyGhOst
Perdana Menteri
Perdana Menteri


Male Post : 293
Birthday : 02/05/1986
Age : 30
IPGM : Perlis
Course : Physical Education
Batch : Julai 2004
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Thu Jul 03, 2008 9:36 am

tempe kalau dibuat betul mesti sedap punya, terutama tambah dengan kacang & ikan bilis kemudian goreng pedas
Back to top Go down
View user profile
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Thu Jul 03, 2008 12:58 pm

grafitti87 wrote:
yup...tempe ni memang sedap
tapi ak biase dengaq la kan
soya x bek untuk laki
betul ke?

xtau la aku.. setau aku.. spya baik untuk ibu mengandung.. sebab kalau nak anak jadi putih.. kena banyak minum soya..
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
CraZyGhOst
Perdana Menteri
Perdana Menteri


Male Post : 293
Birthday : 02/05/1986
Age : 30
IPGM : Perlis
Course : Physical Education
Batch : Julai 2004
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Thu Jul 03, 2008 6:10 pm

susu soya di minum oleh yang makan vege sahaja sebagai penganti protein didalam diet mereka
Back to top Go down
View user profile
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Thu Jul 03, 2008 8:47 pm

ahaaa.. tul gakk.. vege mana makan daging kan.. patut la aku ada tgk cita yg dia wat daging guna soya pastu rasa pn mcm daging... cita apa la tu ekkk
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
CraZyGhOst
Perdana Menteri
Perdana Menteri


Male Post : 293
Birthday : 02/05/1986
Age : 30
IPGM : Perlis
Course : Physical Education
Batch : Julai 2004
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Thu Jul 03, 2008 10:59 pm

memang ada makanan seperti itu, banyak makanan utk vege adalah direka supaya menyerupai bahan makan yang lain seperti daging dan ayam sebagai penambah selera kepada mereka, & rasanya pun hampir sama...........buktinya saya pernah try ooooo
Back to top Go down
View user profile
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Fri Jul 04, 2008 12:18 am

oooo.. aku dah wat review td.. cita yg aku cakap tu ialah cooking master boy.. hehehe
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
misskobis
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Female Post : 545
Birthday : 01/11/1986
Age : 30
IPGM : IPDA
Course : PISMP- IPGM (Science)
Batch : Januari 2007
Registered : 13/06/2008

PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   Fri Jul 04, 2008 11:03 pm

sebut tempe masak sambal kering ngan ikan bilis ni..terliur lak.... Rolling Eyes

seakan bleh rase skg ni segala rase lemak tempe,kerangupan tempe yg telah digoreng...pedas2 sambal...masin2 ikan bilis..nyum2.....


ni de fakta skit tentg soya...sama da soya baik tuk laki tau pompuan...

" soy can be made into a very good protein, and soy protein can be helpful in lowering cholesterol for both men and women"
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari   

Back to top Go down
 
Makanan yang wajib dimakan tiap2 hari
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum :: Section Hobi, Hiburan dan Kehidupan :: Makanan dan Resipi @ IPGM-
Jump to: