Portal v2HomeFAQSearchMemberlistMemberlistRegisterLog in

Share | 
 

 Tips untuk jimat cermat

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
grafitti87
Timb. Menteri Besar
Timb. Menteri Besar


Male Post : 115
Birthday : 07/06/1987
Age : 29
IPGM : i4p
Course : science
Batch : januari 2008
Registered : 21/06/2008

PostSubject: Tips untuk jimat cermat   Thu Jul 03, 2008 1:39 am

Panduan langkah bejimat-cermat akibat kenaikan barang sekarang ni. Taktik basi yang masih berkesan oleh pemborong. Mula-mula ayam, lepas tu gula,lepas tu tepung sekarang ni beras pula berkurangan. Biasalah tu, sedar tak sedar semua barang dah naik harga seposen dua puluh sen hingga ke berRM-RM. Teringat lirik tulisan Allayarham JS Kevin (Alfatihah utk beliau) "orang buncit makan daging,yang kurus makan ikan masin.."

1. Kawal penggunaan kad kredit, melatih diri berbelanja ,emggunakan wang tunai.

2. Suri rumah digalakkan merancang jadual perbelanjaan keperluan rumah sebelum berbelanja agar kos bulanan dapat dirancang.

3. mengamalkan pembelian barang keperluan bulanan secara pukal bagi mengurangkan kos pengangkutan, bayaran letak kereta dan masa

4. melakukan tinjauan perbandingan harga sebelum berbelanja

5. Golongan berpendapatan sederhana digalakkan melakukan kerja sampingan, antaranya jualan langsung atau berniaga kecil-kecilan

6. Bagi yang berkereta, kawal penggunaan minyak dan gunakan kenderaan berkuasa rendah. orang ramai juga digalakkan menggunakan penggangkutan awam dan berkongsu kereta

7. melatih diri mencatat perbelanjaan yang sudah digunakan, simpan bil dan resit bayaran yang berguna untuk rujukan aliran kewangan

8. pastikan suis peralatan elektrik dan paip air ditutup sebelum meninggalkan rumah bagi mengelakan pembaziran

9. menggunakan peralatan elektrik yang tidak menggunakan tenaga yang tinggi. pilih peraltan bersifat ‘energy saver’ yang boleh menjimatkan 20 peratus kos elektrik

10. suri rumah perlu merancang masakan mengikut keperluan, kurangkan lauk -pauk tetapi masak makanan yang berkhasiat dan elakkan makan diluar

11. melatih diri, anak dan keluarga manabung untuk masa depan
Back to top Go down
View user profile http://mrhypo.blogspot.com
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Thu Jul 03, 2008 1:00 pm

lepas beras.. apa pulak yg nak kena sorok??.. koeyteaw kee mee kaa.. jagn meggi sudahhh
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
CraZyGhOst
Perdana Menteri
Perdana Menteri


Male Post : 293
Birthday : 02/05/1986
Age : 30
IPGM : Perlis
Course : Physical Education
Batch : Julai 2004
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Thu Jul 03, 2008 5:54 pm

wei adib maggi pun dah naik harga tau, dulu daripada bawah rm3 sekarang dah rm3.30 o, dan itu pun 5 packet punya, dah xde yg offer 6 packet punya
Back to top Go down
View user profile
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Thu Jul 03, 2008 8:45 pm

btul gakkk.. habis la makanan ruji aku... kekeke.. lepas ni makan biskut mayat ja la// Gelak:
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
CraZyGhOst
Perdana Menteri
Perdana Menteri


Male Post : 293
Birthday : 02/05/1986
Age : 30
IPGM : Perlis
Course : Physical Education
Batch : Julai 2004
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Thu Jul 03, 2008 11:00 pm

biskut mayat pun pakai tepung buatkan, harga tepung pun naik mah, sebab minyak naik Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Fri Jul 04, 2008 12:10 am

pastu.. aku nak makan apa yg leh jimat???... pucuk daun mempelam leh kot nooo
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
CraZyGhOst
Perdana Menteri
Perdana Menteri


Male Post : 293
Birthday : 02/05/1986
Age : 30
IPGM : Perlis
Course : Physical Education
Batch : Julai 2004
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Fri Jul 04, 2008 2:04 am

mr adib boleh makan oksigen, oksigenkan free, walaupun bentuk oksigen tulen mahal untuk beli
Back to top Go down
View user profile
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Sat Jul 05, 2008 3:22 am

tu la.. haaa.. aku pn nak bg tips gak..

1.jagan makan malam time btul2 malam sbb time tu tenaga x digunakan dah...

2.blajar makan dari masakan sendiri.. lebih jimat dan selamat
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Sat Jul 05, 2008 3:55 am

hmm malam aku mmg makan coz sum say...if malam lagi kuat makan..hehe aku nk gemok! Gelak:
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
CraZyGhOst
Perdana Menteri
Perdana Menteri


Male Post : 293
Birthday : 02/05/1986
Age : 30
IPGM : Perlis
Course : Physical Education
Batch : Julai 2004
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Sat Jul 05, 2008 8:24 pm

tips : makan lah dengan berat sewaktu pagi, untuk memberi tenaga kepada badan (breakfast the most important meal of the day) makan tengah hari pun, makan ikut diet individu dan kurangkan semasa makan malam kerana tiada tenaga digunakan pada waktu malam.

makan sehingga sebelum berasa kenyang
Back to top Go down
View user profile
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Sat Jul 05, 2008 9:59 pm

crescent wrote:
hmm malam aku mmg makan coz sum say...if malam lagi kuat makan..hehe aku nk gemok! Gelak:

isk.. tiap2 topik hg mintak nak gemuk.. kalau aku leh transfer lemak aku.. hg org 1 aku carik..

p/s: ni tips untuk kuruskan badan dgn cepat dan bagi prg lain gemuk cepat.. Gelak:
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
sitimanis
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Female Post : 231
Birthday : 10/08/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP MT
Batch : jan 2007
Registered : 05/07/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Sat Jul 05, 2008 10:06 pm

aku pn nk sumbang lemak jgak kt crescent...
free of charge...
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Sun Jul 06, 2008 1:20 am

ni ader ilmuan berkata berkaitan berjimat cermat dalam pemakanan

Makanlah seperti orang kaya di waktu pagi.
Makanlah seperti orang sederha di waktu tengah hari.
Makanlah seperti orang miskin di waktu petang.
Makanlah seperti pengemis dikala malam.

Maksudnya lebih kurang camni la...makan lah banyak2 bile waktu pagi kerana waktu itu makanan digunakan untuk membuat kerja2 harian..waktu tengah hari pulak tuk nak cover smpai ke petang n petang pulak perlulah sedikit kerana kita tidak melakukan akitiviti2 berat n tidak digalakkan makan sebelum Sleep...
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Sun Jul 06, 2008 1:26 am

ni kate2 ilmuan dr aku..

Makanlah seperti orang kaya di waktu pagi.
Makanlah seperti orang kaya gak di waktu tengah hari.
Makanlah seperti orang kaya gakk di waktu petang.
Makanlah seperti orang kaya gakkk dikala malam.

Maksudnya lebih kurang camni la...makan lah banyak2 bile waktu pagi kerana waktu itu makanan digunakan untuk membuat kerja2 harian..waktu tengah hari pulak tuk nak cover smpai ke petang n petang pulak perlulah BANYAK kerana kita tidak melakukan akitiviti2 berat n digalakkan makan sebelum tido coz kita lagi cepat lapo..

wakaka maap tuan director! ni xde copyright kan??
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Sun Jul 06, 2008 1:50 am

hehe...platipus...betoi...Gelak:...guwau je...tau la nak gumuk...
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Sun Jul 06, 2008 1:53 am

platipus? comel + unik..wakakaka

sume nk bg lemak aku..even 1 claz aku pon nk hulur..isk3 terharu!~ wakakaka
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Sun Jul 06, 2008 1:55 am

takpe usaha tangga kejayaan...
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Sun Jul 06, 2008 2:31 am

haa.. tangkap crescent cepat aku dah sedia nak transfer.. dah siap pam sedut dan.. Gelak:
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Sun Jul 06, 2008 12:07 pm

*menyorok xmo ditangkap*
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Sun Jul 06, 2008 10:57 pm

crescent wrote:
*menyorok xmo ditangkap*
Gelak: Gelak:

tapi kan.. camana kita nak berjimat cermat kalau benda yg kecik pn kita x reti nak berjimat.. mcm kalau kita makan nasi.. kadang2 ada ja sayur tertinggal, bawang la..hehehe.. kalau tulang tu xpa la.. jadinya, kita kena start dari benda yg kecik dulu baru ke benda yg besar2

just my 50 cent
Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Mon Jul 07, 2008 1:35 am

betul 2 mat adib...kita nampak yang besar2 je...tapi yang kecik2 kita slalu wat kita sendiri tak perasan...hehe...

bermula dari kecil ianya akan menjadi besar dan semakin besar...tapi ingatlah amik nasi 2 biar berpada...sbb sebutir beras itu ibarat setitik peluh petani...
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
sitimanis
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Female Post : 231
Birthday : 10/08/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP MT
Batch : jan 2007
Registered : 05/07/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Mon Jul 07, 2008 1:57 am

rumah aku baru jer tsenarai plg byk guna letrik n bil tertinggi, rm100+...
huhu ktua umah dh soh bjimat crmat coz esk dia kna ke hep...
tp cne nk jimat letrik...
sume bnda pn nk pakai letrik...
mesin baju, peti ais, kipas, lampu, heater, radio, tv, laptor, charger nset... tu blom kire hair dryer member blik sbelah n sorg je nset smpai dua... cne nk jimat letrik...
aku pn dk pkir nih...
kalo tdo tutup sumer lampu, nt jd paper, bahaya pulak...
dlu kecoh kes org pecah umah la blik la...
hadoi...
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Mon Jul 07, 2008 2:11 am

korang bayar sewa umah ke tak????sorang kene berapa????
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
sitimanis
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Female Post : 231
Birthday : 10/08/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP MT
Batch : jan 2007
Registered : 05/07/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Mon Jul 07, 2008 2:14 am

bayar la...
1 kpala 55.. 1 umah dlm 9 or 10...
umah aku 9 jer...
siap dpt amaran kalo bil tgi lg, kena bayar sniri...
huhu...
mkn togeh je la aku pasni nk kumpol doit byr bil...
kuang2
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Mon Jul 07, 2008 2:18 am

apa gune korang bayar RM55 2...ish4......ni mesti maktab ko nak kayer ni...tapi mmg lojik la klu letrik sampai 100++ sbb masing2 de laptop n ader peralatan2 tu...takkan la nak kene bayar sendiri...cube korang totalkan sendiri la bil air ngan bil letrik same ke ngan harge yang korang sewa reramai 2...
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
Sponsored content




PostSubject: Re: Tips untuk jimat cermat   Today at 8:06 am

Back to top Go down
 
Tips untuk jimat cermat
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum :: Section Komuniti dan Diskusi :: Pengetahuan Am-
Jump to: