Portal v2HomeFAQSearchMemberlistMemberlistRegisterLog in

Share | 
 

 IPGMC bakal berpindah..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next

Apakah Pendapat Anda (IPGMC Tukar Hosting)??
Tukar Hosting dan Domain
38%
 38% [ 5 ]
Beli Domain Sahaja
8%
 8% [ 1 ]
Tukar Klu boleh backup semua data
15%
 15% [ 2 ]
Tidak Tahu
8%
 8% [ 1 ]
Terpulang kepada Admin
31%
 31% [ 4 ]
Total Votes : 13
 

AuthorMessage
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: IPGMC bakal berpindah..   Mon Sep 01, 2008 11:23 pm

Wat masa ni aku tengah del ngan orang2 tuk beli hosting n domain baru tuk kita. Tapi masalahnya...berkemungkinan korang semua kene sign-up balik dari awal n semua post2 kene start dari mula...


Kat sini aku nak ty pendapat korang sama ada nak beli domain sahaja yang berharga kurang RM10 setahun atau tukar hosting.

- Klu tukar hosting sume bende dlm forum ni akan hilang.(tapi aku cuba try backup).
- Klu beli domain sahaja. Bahagian tuk warez ngan download tak boleh buka kat sini. Klu tukar hosting boleh wat mcm..

Kat bawah ni aku list kelebihan n kekurangan:


A. Tukar Hosting n bli domain
KELEBIHAN
- Kita boleh wat mcm 2 section n wat penambahbaikan tuk forum kita.
- Kita boleh share link2 warez dan mp3.

KEKURANGAN
- Mayb semua file2 kat dalam ni tak boleh bawa keluar ke hosting baru.
- Sume orang mayb kene register lain tuk hosting baru ni.

* Klu hosting baru dapat bawa semua file dari forum ni semua kekurangan tu dapat diatasi.

B. Beli Domain sahaja
KELEBIHAN
- url lebih pendek. http://ipgm-community.forumotion.org --> www.ipgmc.org/ www.ipgmc.net (sblm ni www.ipgmc.cjb.net <--ni redirect link je).

KEKURANGAN
- Semua kelebihan pada A.
-

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Mon Sep 01, 2008 11:31 pm

hmm...
ssh tol nk pk...adess
menteri pelajaranku!~
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Mon Sep 01, 2008 11:36 pm

vote la kat atas 2. jangan la fikir pasal post masing2...tapi fikirkan tuk masa depan IPGMC..klu majoriti tak mau tukar nak wat camner...beli domain je la..tapi ada beberapa section yang dlm perancangan terpaksa dilupakan.

Cth:
- Section download.
----> Warez, MP3, Video, Film dll.

- Section Sharing Warez.
- Section submit lirik.
- User Point (Tengok saper sebenarnya paling aktif dlm website).
- Games Section. (Main games flash. Leh beat antara member lawan game flash).


Perkara lain dalam perancangan:
- Memudahkan user hafal url.
- Surat akan dihantar ke seluruh IPGM bagi mewar-warkan kehadiran IPGMC.
- RE-union pada waktu cuti. Mayb buat 3 zon. Utara, Timur dan Barat.

_________________


Last edited by 77Acimatrix77 on Mon Sep 01, 2008 11:41 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Mon Sep 01, 2008 11:41 pm

aku da vote

klo ilang data...
menteri pelajaranku babai T____T
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
CraZyGhOst
Perdana Menteri
Perdana Menteri


Male Post : 293
Birthday : 02/05/1986
Age : 30
IPGM : Perlis
Course : Physical Education
Batch : Julai 2004
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Tue Sep 02, 2008 12:30 am

i vote kita tukar hosting dengan domain sekali, ia akan jadi bonus kalau boleh transfer segala data kita ke sana, kalau x boleh apa mau buat....

hosting dan domain sendiri menandakan kita x terikat dengan peraturan tertentu yang dibuat oleh forum provider ini
Back to top Go down
View user profile
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Tue Sep 02, 2008 12:45 am

dah vote dah...
papai GPK ku...
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Tue Sep 02, 2008 1:31 am

klo tukau...name ipgmc kekal ke?
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Tue Sep 02, 2008 11:00 am

nama ipgmc 2 akan dikekalkan...atau kami akan buka cadangan tuk nama baru bagi komuniti ini.. Jika semua berjalan lancar, kita dapat menghasilkan komuniti yang mantap dan bermula dari hosting baru segala gerakan akan diperhebatkan..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
kayhebat
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 779
Birthday : 10/11/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PJ Major,English Minor
Batch : Julai 2005
Registered : 09/07/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Tue Sep 02, 2008 5:03 pm

wahaha...seb bek tak rajin post cam korang
wahahaha
Back to top Go down
View user profile http://kayhebat.blogspot.com
adib
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 907
Birthday : 12/10/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PPRPET MATEMATIK
Batch : JULAI 2005
Registered : 25/06/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Tue Sep 02, 2008 8:04 pm

adakah donation akan dimulakan cemey?..
xkan tukaq domain baru free ja?...

_________________
Don't Click Here

Back to top Go down
View user profile http://www.adib.ae
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Tue Sep 02, 2008 11:07 pm

buat masa ni biar aku deal dulu ngan orang yg akan tlg kita wat bende ni...Dia ada jual domain ngan hosting dengan harga paling murah. Lagipun beliau orang Malaysia yang aku kenal melalui permainan game online.

Jika semua transaksi berjaya dan kita dapat domain n hosting totalnya aku akan bagitau korang semua..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
Sluppre
Pelajar Sekolah Menengah
Pelajar Sekolah Menengah


Male Post : 181
Birthday : 02/09/1987
Age : 29
IPGM : IP Samarahan
Course : PPPRPET MT
Batch : JAN 07
Registered : 09/07/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Wed Sep 03, 2008 12:01 am

asal domain yang baru dapat meningkatkan lagi kualiti forum,,,ok jer..

leh post and download link yang ada... Gelak:
Back to top Go down
View user profile
cekgu_egie
Guru Sekolah
Guru Sekolah


Female Post : 1544
Birthday : 09/01/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : B Ed Science
Batch : Jan 2007
Registered : 18/07/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Wed Sep 03, 2008 2:34 am

mane2 je la..
baek pd fikiran sultan, baek jeh pd aku...
Back to top Go down
View user profile
kayhebat
Pelatih IPGM
Pelatih IPGM


Male Post : 779
Birthday : 10/11/1987
Age : 29
IPGM : IPPP
Course : PJ Major,English Minor
Batch : Julai 2005
Registered : 09/07/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Wed Sep 03, 2008 7:12 pm

hbhuhuhu
aku sokong jer...
selagi leh download muvi2 best
huhuhu
Back to top Go down
View user profile http://kayhebat.blogspot.com
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Wed Sep 03, 2008 9:37 pm

aku dah tambah poll kat atas ngan kat widget..kepada sesiapa yang belum vote lagi sila lah vote k..tak nak reply pun takpe janji korang vote kat polls sebelah 2..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
paan1904
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 2527
Birthday : 19/04/1987
Age : 29
IPGM : IPDA
Course : PISMP IPGM SCIENCE
Batch : JANUARY 2007
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Fri Sep 05, 2008 12:55 am

nama ipgmc tu kekal la..
dh biase la..kalo tukar jd cm len plak..
bak kata kay..
kalo ade link yg leh donlod muvie lg best..
Smile
hee~
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/paan1904
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Fri Sep 05, 2008 1:48 am

hehe saje tny :p
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Fri Sep 05, 2008 1:55 pm

pindah je la cimet..lagi cepat lagi bertambah mood aku nk post2..wakakaka
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Fri Sep 05, 2008 3:47 pm

hehe...sabau la..klu tukar domain baru sume aku takde la wat keje sesimple skang sbb hosting ngan domain tu kosong lagik..so mayb taun depan baru launch...hehe

korang leh la nak post pape kat sini...tapi jangan la anta link2 lagi..sbb kat sini mmg dilarang sma sekali..klu tak nnt forum ni kene block..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Fri Sep 05, 2008 3:52 pm

ler..yeke?
xtau le plak x leh anto link2..
hosting ngan domain kosong lagik?
tapi kan cimet..
rase da xde mood da kot nk post klo da tau akan ditukau ke hosting n domain len..
huhu sape sokong aku?wahaha
ni ape yg aku rase la..
sbb rase cam berbaloi ke aku dok post2 ni lagik..hehe


sori le..my 2cent only Neutral
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Fri Sep 05, 2008 7:53 pm

hehe...oloh...cam2 plak...hehe..tgk la camner aku wat ngan master admin kita nnt...die pun akan bantu aku skit2 tuk bina forum baru kita 2..bukan per...yang akan datang ni mayb akan menggunakan vbulletin untk menggantikan phpbb3 yang kita guna sekarang...

sbbnya vbulletin ni lagi mudah n byk widget yang ada..senang nak handle skit berbanding yang len2...tapi bahagian moderator n administrator agak payah skit kot...hehe..mane taknye sume design sendiri...huhu...

apa-apapun aku akan cari yang terbaik tuk korang sume..apa-apa pun aku akan bagitau result dalam 2-3 bulan lagi...sbb tga deal arge ngan hosting yang leh support user yang ramai..

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
crescent
Guru Penolong Kanan
Guru Penolong Kanan


Female Post : 3156
Birthday : 03/11/1987
Age : 29
IPGM : ipik
Course : Papret - special edu
Batch : januari 2007
Registered : 04/07/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Sat Sep 06, 2008 12:52 am

owh ok.. chayo2 cimet! lol
Back to top Go down
View user profile http://crescentstuff.blogspot.com/
CraZyGhOst
Perdana Menteri
Perdana Menteri


Male Post : 293
Birthday : 02/05/1986
Age : 30
IPGM : Perlis
Course : Physical Education
Batch : Julai 2004
Registered : 15/06/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Sat Sep 06, 2008 12:15 pm

boleh-boleh, sorry beberapa hari dah x masuk, agak sibuk sikit dgn praktikum, hehe Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Tue Sep 09, 2008 11:24 am

New Update:

Skang kami tengah bincang berkaitan dengan hosting n domain serta perkara yang perlu dilakukan selepas ini.. Hope semua moderator n admin masuk ke forum diskusi private.

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
Mr. Admin
Sultan IPGMriah
Sultan IPGMriah


Male Post : 2022
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
IPGM : IP Perlis
Course : PISMP Matematik
Batch : Julai 2005
Registered : 27/05/2008

PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Wed Sep 10, 2008 1:07 pm

New Update:

Hosting n domain dah dapat cari...harge dalam RM140 setahun termasuk hosting+domain. Buat masa ini terpaksa ditangguhkan dahulu supaya kalangan user-user yang tidak aktif akan aktif kembali.

Diharapkan kepada user-user kembali aktif dan sila beritahu rakan-rakan lain supaya kembali aktif bagi meyakinkan admin yang korang ada komitmen terhadap forum ini.

_________________
Back to top Go down
View user profile http://ipgm-community.forumotion.org
Sponsored content




PostSubject: Re: IPGMC bakal berpindah..   Today at 7:31 pm

Back to top Go down
 
IPGMC bakal berpindah..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum :: IPGMs Community :: Forum Helpdesk & Suggestion-
Jump to: